ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή θανάτου για ποσταρίσματα στο Facebook

Ποινή θανάτου για ποσταρίσματα στο Facebook
REUTERS/Regis Duvignau

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου στο Πακιστάν.   Τελευταίο περιστατικό η ποινή θανάτου που επιβλήθηκε σε 30χρονο πολίτη ο οποίος καταδικάστηκε για το περιεχόμενο των αναρτήσεων του στο Facebook.

Το Σάββατο, ο 30χρονος Taimoor Raza έγινε το πρώτο άτομο το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή θανάτου με την κατηγορία της «χρήση υποτιμητικών σχολίων για τον Άγιο Προφήτη». Η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ήταν... διαδικτυακή βλασφημία.

Ο κατήγορος Shafique Qureshi, μιλώντας στο CNNi τόνισε πως ο Raza μοιραζόταν «βλάσφημες φωτογραφίες και στάτους» στο Facebook, με τις οποίες ασκούσε κριτική στον Προφήτη (Μωάμεθ).

Ο 30χρονος συνελήφθη στις 5 Απριλίου σε στάση λεωφορείου, ενώ άκουγε "βλάσφημα τραγούδια", όπως τόνισε ο κατήγορος.

Το κινητό του ελέγχθηκε από τις Αρχές και το περιεχόμενό του κρίθηκε ιδιαιτέρως προσβλητικό. Πλέον, ο Raza κρατείται σε φυλακή για άτομα που έχουν καταδικαστεί με την κατηγορίας της ύψιστης προδοσίας.

Ο δικηγόρος του 30χρονου, Fida Hussain Ran, τόνισε πως ο πελάτης του είναι αθώος και έπεσε θύμα παγίδας καθώς – όπως είπε – δύο άτομα επιχείρησαν να τον υποκινήσουν να κάνει βλάσφημες δηλώσεις.

«Δύο άτομα... επιχείρησαν να τον κάνουν να πει πράγματα κατά του πράγματα κατά του Προφήτη Μωάμεθ. Αλλά ο Taimoor δεν είπε τίποτα».

Εκπρόσωπος του Facebook σε δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα στεναχωρημένος και ανήσυχος» από την καταδίκη.

«Δεν δίνουμε σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα στοιχεία του κόσμου», δήλωσε.

Η Nadia Rahman, μέλος της Διεθνούς Αμνησίας ανέφερε σε δήλωση της ότι η υπόθεση δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Κανείς δεν θα πρέπει να συλλαμβάνεται από δικαστήριο κατά της τρομοκρατίας ή όποιο άλλο δικαστήριο γιατί άσκησε – ειρηνικά – το δικαίωμα του στην έκφραση, μίλησε για τα πιστεύω του και την πίστη του στο διαδίκτυο», είπε.

Death sentence for Facebook post amid Pakistan crackdown online

By Sophia Saifi and Ben Westcott, CNN