ΚΟΣΜΟΣ

Οι πλουσιότεροι του κόσμου κυνηγάνε τα έργα τέχνης

Οι πλουσιότεροι του κόσμου κυνηγάνε τα έργα τέχνης
Πίνακας σε δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις Tmothy Clary/getty Images/Ideal Images

Τη Δευτέρα, μουσείο που ανήκει σε Κινέζο δισεκατομμυριούχο, τον Liu Yiqian, αγόρασε πίνακα - πορτρέτο φιλοτεχνημένο από τον διάσημο ζωγράφο Αμεντέο Μοντιλιάνι, για 170.4 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις, τον οίκο δημοπρασιών που έκανε την πώληση.

Είναι μόνο η πιο πρόσφατη αγορά σε μία σειρά αποκτημάτων μεγάλων έργων τέχνης από διεθνείς αγοραστές. Τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, ο βασικός ανταγωνιστής του οίκου Κρίστις, αυτός του Σόθμπις, ανακοίνωσε το σχέδιο του να πουλήσει έργα τέχνης συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων, από τη συλλογή του πρώην διευθυντή, Άλφρεντ Τάουμπαν, ο οποίος απεβίωσε νωρίτερα μέσα στον χρόνο.

Μόνο στην Νέα Υόρκη θα διατεθούν προς πώληση έργα τέχνης αξίας πάνω από δύο δισ. δολάρια.

Αν και δεν είναι σαφές ποιο είναι το ακριβές κίνητρο για την αγορά των έργων, τα αστρονομικά ποσά είναι ένα δείγμα ότι ο...υψηλός κόσμος της τέχνης είναι άφθαρτος στις περιδινήσεις στην παγκόσμια οικονομία από την κρίση, λένε οι ειδικοί.

"Ότι και να συμβαίνει στην οικονομία, θα υπάρχουν πάντα πωλήσεις τέχνης", λέει ο Λαμάρ Βιλιέ (Lamar Villere), διευθυντής στην Villere & Co., μία φίρμα επενδύσεων στην Νέα Ορλεάνη η οποία κρατά στοκ των Σόθμπις.

Μετά μία κάμψη που σημειώθηκε την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, οι πωλήσεις τέχνης τα τελευταία χρόνια "επέστρεψαν" λέει ο Τζόσουα Ροθ, επικεφαλής των καλών τεχνών στο United Talent Agency στο Λος Άντζελες.

Κάποιοι πιστεύουν πως η υψηλή τέχνη είναι ένας ωραίος τρόπος για τους σούπερ πλούσιους να σιγουρέψουν τα χρήματά τους τη στιγμή που η κατεύθυνση που παίρνει η παγκόσμια οικονομία είναι τουλάχιστον αβέβαιη.

"Δεν υπάρχουν αληθινοί συλλέκτες τέχνης", λέει Ο Τζοέλ Μέσλερ, ιδιοκτήτης γκαλερί της Mesler Feuer, στην Νέα Υόρκη.

"Δεν θα τους αποκαλούσα καν συλλέκτες, θα τους έλεγα επενδυτές".

Άλλοι υποστηρίζουν πως αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι έχουν πολλούς άλλους τρόπους για να "βάλουν" τα δολάρια τους, όπως το ρίαλ εστέιτ. Αγαπάνε την τέχνη και γι αυτό αγοράζουν, λένε.

Πηγή CNN World's wealthiest are stashing their cash in art