ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Θα συνεχίσουμε τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι να βρούμε στόχο

Βόρεια Κορέα: Θα συνεχίσουμε τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι να βρούμε στόχο
KCNA/Handout via Reuters

Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στη Βόρεια Κορέα μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, τη δεύτερη εντός ισάριθμων εβδομάδων. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικρότησε την «επιτυχή» δοκιμή και τόνισε πως ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός αναβαθμισμένου πυραύλου, ο οποίος μπορεί να «χτυπήσει» αμερικανικά εδάφη. Στον αντίποδα, αυξάνεται ραγδαία η ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η προκλητική στάση του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το KCNA ενημέρωσε πως η πυραυλική δοκιμή της Κυριακής έγινε υπό την επίβλεψη του ηγέτη του καθεστώτος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπακούσει στις διεθνείς επιταγές, που καλούν σε ηρεμία. Η Κίνα, η μεγαλύτερη σύμμαχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος, είναι μεταξύ όσων επικρίνουν τις συνεχείς πυραυλικές δοκιμές, αλλά το καθεστώς συνεχίζει απτόητο, προτάσσοντας την ανάγκη «αυτοπροστασίας», κυρίως έναντι του μεγαλύτερου εχθρού του, των ΗΠΑ.

«Ο υπέρτατος ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως ένιωσε υπέροχα βλέποντας την Γη από την κάμερα στον πύραυλο που εκτοξεύσαμε», δήλωσε περιχαρής η κεντρική παρουσιάστρια του προπαγανδιστικού μέσου.

Αναβαθμισμένος ο τελευταίος πύραυλος

Ειδικοί εκτιμούν πως η Βόρεια Κορέα αναβαθμίζει τις πυραυλικές δοκιμές της αξιοποιώντας την τεχνολογία στερεού καυσίμου, αλλά και κινούμενων εκτοξευτήρων πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο τον εντοπισμό των σημείων εκτόξευσης, όπως και τις προετοιμασίες που προηγούνται.

2017 05 16T025716Z 1452854631 RC1837FDCD10 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES USA 1

(KCNA/Handout via Reuters)

«Για λόγους αμυντικής σκοπιμότητας οι πύραυλοι στερεού καυσίμου έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη εφοδιασμένοι με καύσιμο και μπορούν να εκτοξευτούν άμεσα μετά τη μεταφορά τους στην τοποθεσία εκτόξευσης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ράιτ, που συνδιευθύνει το πρόγραμμα παγκόσμιας ασφάλειας στην επιστημονική ένωση με έδρα της στις ΗΠΑ.

«Η κατασκευή πυραύλων στερεού καυσίμου μεγάλης ακτίνας δράσης είναι δύσκολη», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι για χώρες όπως η Γαλλία και η Κίνα απαιτήθηκαν δεκαετίες προκειμένου από τους πυραύλους μεσαίας ακτίνας δράσης ν' ανέβουν επίπεδο στους βαλλιστικούς πυραύλους μακράς ακτίνας δράσης. «Έτσι, η αναβάθμιση αυτή δεν είναι μια εξέλιξη που μπορεί να συμβεί άμεσα, αλλά σε κατάλληλο χρόνο η Βόρεια Κορέα μπορεί να το επιτύχει», τόνισε ο Ράιτ.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Σεούλ είχε επισημάνει πως «οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει συγκεντρώσει ουσιαστικές πληροφορίες, ενισχύοντας την αξιοπιστία της, στην πυραυλική τεχνολογία».

2017 05 21T231304Z 1955576408 RC1D39328590 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(KCNA/Handout via Reuters)

Αντίδραση από τις ΗΠΑ στη νέα δοκιμή

Η νέα δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση ακολουθεί την πυραυλική δοκιμή της προηγούμενης Κυριακής, που έθεσε την Χαβάη και την Αλάσκα εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυραύλων.

Αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε για την τελευταία εκτόξευση, ενώ παρατήρησε ότι ο τελευταίος πύραυλος είχε μικρότερη ακτίνα δράσης από τους πυραύλους των τριών προγενέστερων δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε ότι τα μέτρα οικονομικής και διπλωματικής πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας θα συνεχιστούν.

2017 05 20T090018Z 808289965 RC1CA2C58410 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES KIM

(KCNA/Handout via Reuters)

«Ναυαγεί» η προσπάθεια της Νότιας Κορέας για διάλογο

Πέραν της καλής διάθεσης της νέας κυβέρνησης της Σεούλ, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν, οι δύο δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων εκτιμάται ότι καθιστούν πιο δύσκολες τις προσπάθειες της για ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα εξετάσει ζητήματα ουσιαστικής σημασίας για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, επιδεικνύοντας πνεύμα διαλόγου με την Πιονγιάνγκ, πάντα εντός του πλαισίου των κυρώσεων που εφαρμόζει η διεθνής κοινότητας κατά της χώρας όμως.

Στόχος της ευελιξίας από μέρους Σεούλ είναι να επέλθει επιτέλους η πολυπόθητη ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, όμως οι προθέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φαίνεται να βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση.