ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Τσαβούσογλου: Απαράδεκτα τα σχόλια της Φ. Μογκερίνι για την Τουρκία

Μ. Τσαβούσογλου: Απαράδεκτα τα σχόλια της Φ. Μογκερίνι για την Τουρκία
REUTERS/ Murad Sezer

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα σχόλια της επικεφαλούς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητικές καταστάσεις» στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.

Η Ένωση απέτυχε να κατανοήσει τις ευαισθησίες της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει το υπουργείο σε γραπτή δήλωσή του.

Σημειώνεται ότι η κ. Μογκερίνι ζήτησε νωρίτερα την Τρίτη από την Τουρκία «να υιοθετήσει αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση».

Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην ΕΕ).

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την κατάσταση για να αξιολογούν τις εξελίξεις και να συνεχίσουν τον διάλογο με τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ