ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Τι συμβολίζουν τα debate Κλίντον-Τραμπ στα πανεπιστήμια

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Τι συμβολίζουν τα debate Κλίντον-Τραμπ στα πανεπιστήμια
REUTERS/Scott Audette (L), Javier Galeano (R)

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια σειρά τηλεοπτικών debate.

Μπορεί η ιδέα του debate, να ξεκίνησε το 1960, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, ωστόσο οι δύο σημερινοί υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, προχωρούν σε μία πραγματικά πρωτότυπη και αξιοθαύμαστη απόφαση, καθώς συμφώνησαν οι τηλεμαχίες τους να πραγματοποιηθούν, όχι στα μέχρι τώρα καθιερωμένα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά σε αίθουσες πανεπιστημίων.

Η απόφαση των δύο Αμερικανών υποψηφίων έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας μία διαφορετική προσέγγιση των μέχρι τώρα τηλεμαχιών. Μία προσέγγιση πιο θετική, αισιόδοξη και μακριά από τα μέχρι τώρα στερεότυπα.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό ένα τηλεοπτικό πολιτικό debate να γίνει στον χώρο του πανεπιστημίου και όχι σε ένα τηλεοπτικό στούντιο; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον;

Το Πανεπιστήμιο κατέχει νευραλγική θέση σε μια κοινωνία. Είναι η "αιχμή του δόρατος" για μια χώρα και τους πολίτες της. Ο χώρος όπου γεννιούνται νέες ιδέες, ένας χώρος δημιουργίας και σκληρής δουλειάς. Ένας χώρος όπου δεν έχει θέση η "χαλαρότητα" και η νοοτροπία του παλαιού, αλλά η καινοτομία και η αξιοπιστία. Στον χώρο του πανεπιστημίου, όλες οι απόψεις και οι σκέψεις είναι σωστές αρκεί να τεκμηριώνονται.

Είναι χώρος ακαδημαϊκής ελευθερίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, αναζήτησης της επιστημονικής αλήθειας, καθώς και χώρος συμμετοχής και ευθύνης.

Το πανεπιστήμιο διαχρονικά, σε όλες τις χώρες θεωρείται επένδυση για το μέλλον και την εξέλιξη των πολιτών ενός κράτους. Είναι το «δίκτυο» για τη γνώση και συμβάλλει ουσιαστικά ως μοχλός ανάπτυξης και κινητήριος δύναμη για την κάθε κοινωνία. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι πανεπιστημιακές αίθουσες αποτελούν «κοιτίδα πολιτισμού» και «κιβωτό γνώσεων»; Είναι ο πολύτιμος «θησαυρός μίας χώρας».

Την ώρα που τα μέσα Ενημέρωσης των ΗΠΑ, ασκούν δριμεία κριτική για το ύφος και την ποιότητα της προεκλογικής περιόδου και από τους δύο υποψηφίους, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να αποδείξουν, έστω και την ύστατη στιγμή ότι μπορεί να αλλάξουν το εις βάρος τους κλίμα.
Θέλουν να δείξουν σε όλον τον κόσμο, ότι με την απόφασή τους να διεξαχθούν τα debate στους ακαδημαϊκούς χώρους, αφήνουν πίσω τους το παλαιό και σάπιο πολιτικό σύστημα και εισάγουν μια νέα πολιτική νοοτροπία με φρέσκες αντιλήψεις και ιδέες.

Μπορεί οι μέχρι τώρα προεκλογικές εμφανίσεις των δύο Αμερικανών υποψηφίων να μην είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, ωστόσο η γενναία τους επιλογή τους για διεξαγωγή τηλεμαχίας στα πανεπιστήμια μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μία «καινοτόμα» διαδικασία που σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί ανά τον κόσμο.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου,
1ο Debate-Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης

Η πρώτη προεδρική τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης και θα είναι διάρκειας 90 λεπτών, χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα, ενώ οι δύο υποψήφιοι θα έχουν δύο λεπτά για να απαντήσουν στη κάθε ερώτηση.
Οι βασικοί άξονες της τηλεμαχίας θα είναι τρεις και θα αφορούν θέματα ευημερίας και ανάπτυξης της Αμερικής, θέματα Εθνικής Ασφάλειας και το μέλλον των ΗΠΑ.
Ο παρουσιαστής του βραδινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων του NBC, Λέστερ Χολτ, θα διευθύνει την πρώτη τηλεμαχία.
Ηλικίας 57 ετών, με καταγωγή από την Καλιφόρνια και 35 χρόνια τηλεοπτικής σταδιοδρομίας, δεν κατάφερε ωστόσο να fφτάσει στην καρέκλα του παρουσιαστή του βραδινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων, παρά μόλις τον Φεβρουάριο του 2015. Όμως, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που λάμβανε μια τέτοια θέση.
Ο Χολτ διαδέχθηκε τον Μπράιαν Γουίλιαμς (Brian Williams), ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2004 και αναγκάστηκε να αποχωρήσει έπειτα από σκάνδαλο ψευδών δηλώσεων ως προς την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου,
2ο Debate- Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις

Πρόκειται για την δεύτερη προεδρική τηλεοπτική αναμέτρηση που θα έχει η Χίλαρι Κλίντον με τον πολιτικό της αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ, που θα φιλοξενηθεί σε χώρο πανεπιστημίου.
Άνθρωποι της συγκεκριμένης πανεπιστημιακής κοινότητας, επισημαίνουν πως είναι πολύ τιμητικό ότι η προεδρική συζήτηση θα γίνει στον χώρο τους και κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα, ενώ αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων.
Τη δεύτερη τηλεμαχία θα διευθύνει ο Άντερσον Κούπερ. Απόγονος του αμερικανού μεγιστάνα των σιδηροδρόμων Κορνήλιο Βάντερμπιλτ (Cornelius Vanderbilt), ο 49χρονος δημοσιογράφος έφθασε το 2001 στο CNN, αναλαμβάνοντας το 2003 τη δική του εκπομπή Anderson Cooper 360˚.
Έγινε διάσημος με την κάλυψη των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, στην οποία έδωσε έναν ανθρώπινο και συναισθηματικό τόνο.
Ο Άντερσον Κούπερ θα παρουσιάσει το ντιμπέιτ από κοινού με την 63χρονη δημοσιογράφο του ABC Μάρθα Ράντατς (Martha Raddatz).

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου,
3ο Debate – Πανεπιστήμιο Νεβάδας, στο Λας Βέγκας

Το τρίτο και τελευταίο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Λας Βέγκας. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει debate καθώς και στο παρελθόν έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο.
Το τελευταίο debate θα παρουσιάσει ο 68χρονος Κρις Γουάλας (Chris Wallace), ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του υπερσυντηρητικού Fox News.
Ο βετεράνος της αμερικανικής τηλεόρασης, που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια σταδιοδρομίας στο NBC, στο ABC και στο Fox News, παρουσιάζει την κυριακάτικη εκπομπή Fox News Sunday with Chris Wallace.

Σημειώνεται ότι στις 4 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ· του Μάικ Πενς, υποψηφίου με τον Ντόναλντ Τραμπ, και του Τιμ Κέιν, υποψηφίου με τη Χίλαρι Κλίντον, στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Λόνγκγουντ (Longwood University) στη Βιρτζίνια.