ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε σπηλιά στη Σελήνη - «Ιδανικό μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι» λένε επιστήμονες

Ανακαλύφθηκε σπηλιά στη Σελήνη - «Ιδανικό μέρος για να ζήσουν οι άνθρωποι» λένε επιστήμονες

Η Σελήνη (φωτογραφία αρχείου)

UNSPLASH

Μια σπηλιά 100 μέτρων βάθους ανακάλυψαν στη Σελήνη οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσε να είναι ιδανικό μέρος για να χτίσουν μια μόνιμη βάση οι άνθρωποι.

Συνιστά μάλλον, ένα από τα εκατοντάδες σπήλαια που «κρύβονται» σε έναν «υπόγειο, ανεξερεύνητο κόσμο», σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Για να καταστεί δυνατή η επιβίωση των ανθρώπων στη Σελήνη, όμως, θα χρειαστεί να βρουν τρόπους να προστατευτούν από την ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και συνολικά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα.

Πιθανόν οι άνθρωποι να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια

Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα, Helen Sharman, σε συνέντευξή της στο BBC ανέφερε πως το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έμοιαζε με ένα καλό μέρος για βάση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζουν σε σεληνιακές σπηλιές τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Η σπηλιά εντοπίστηκε με τη χρήση ραντάρ για τη διείσδυση στην είσοδο μιας σπηλιάς σε μια βραχώδη πεδιάδα που ονομάζεται Mare Tranquillitatis.

Είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη, και είναι επίσης το σημείο όπου προσγειώθηκε το Apollo 11 το 1969.

Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κατακόρυφους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα επικλινές δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται κι άλλο κάτω από το έδαφος.

Κατασκευάστηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα κύλησε στη Σελήνη, δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το βράχο.

Κατ' αναλογία με τη Γη θα μπορούσε να μοιάζει με το ηφαιστειακό σπήλαιο στο Λανθαρότε της Ισπανίας, εξηγεί ο καθηγητής Carrer, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές επισκέφτηκαν αυτά τα σπήλαια ως μέρος της δουλειάς τους.

«Σε τελική ανάλυση, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπηλιές, οπότε είναι λογικό να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές στη Σελήνη», λέει ο καθηγητής Carrer.

Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι ραντάρ, κάμερες ή ακόμα και ρομπότ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση του.

Να σημειωθεί πως, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι πιθανώς υπήρχαν σπήλαια στη Σελήνη πριν από περίπου 50 χρόνια. Στη συνέχεια, το 2010, μια κάμερα σε αποστολή που ονομάζεται Lunar Reconnaissance Orbiter τράβηξε φωτογραφίες από σπήλαια που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι είσοδοι σπηλαίων.

Πόσο βάθος έχει το σπήλαιο;

Αλλά οι ερευνητές δεν γνώριζαν πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι σπηλιές αυτές ή αν είχαν καταρρεύσει.

Το έργο του καθηγητή Bruzzone και του καθηγητή Carrer έχει τώρα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αν και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να κατανοήσουμε την πλήρη κλίμακα του σπηλαίου.

«Έχουμε πολύ καλές εικόνες της επιφάνειας - ανάλυσης έως και 25 εκατοστών, μπορούμε να δούμε τα σημεία προσγείωσης του Apollo, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες που μένουν να ανακαλυφθούν» δήλωσε ο Συντονιστής της Topical Team Planetary Caves του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Francesco Sauro στο BBC News.

Ανοίγει ο δρόμος για την εξερεύνηση σπηλαίων στον Άρη

Η έρευνα αυτή φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την εξερεύνηση σπηλαίων στον Άρη στο μέλλον.

Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την εύρεση στοιχείων ζωής στον πλανήτη αυτό.

Το σπήλαιο που βρέθηκε της Σελήνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων σχετικά με την ιστορία της Σελήνης, ακόμη και του ηλιακού μας συστήματος.

Οι βράχοι μέσα στο σπήλαιο δεν θα είναι τόσο διαβρωμένοι από τις διαστημικές καιρικές συνθήκες, επομένως μπορεί να παρέχουν ένα εκτεταμένο γεωλογικό αρχείο δισεκατομμυρίων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ