Αλλαγή «φρουράς» στις βάσεις της Συρίας; Βίντεο με δυνάμεις των ΗΠΑ να «πιάνουν» τα ρωσικά πόστα
Εδώ και μήνες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, τα τελευταία 24ωρα χάραξε πορεία προς Συρία. Και ενώ αρχικά η παρουσία του είχε να κάνει με την υποστήριξη των δυνάμεων συνασπισμού στη Μέση Ανατολή, από το βράδυ του Σαββάτου (14/12), διεθνείς αναλυτές δίνουν νέα διάσταση των αμερικανικών κινήσεων μετά την πτώση Άσαντ στη Συρία.
Ήδη κυκλοφορούν βίντεο που απεικονίζουν δυνάμεις των ΗΠΑ να καταλαμβάνουν θέσεις που εγκαταλείπει η Μόσχα μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Οι εξελίξεις θέλουν τις ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στην επικράτεια της χώρας να επιχειρούν μία αναδιάταξη με σκοπό τον πλήρη έλεγχο, τον οποίο είχε χάσει προ πολλού ο Σύρος πρόεδρος.
Με δεδομένο ότι Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρεται από θέσεις που κατείχε στο βόρειο τμήμα της συριακής επικράτειας, τη θέση της με βάση και το οπτικό υλικό, έχουν αρχίσει να παίρνουν -αν και όχι σε όλες τις περιοχές- αμερικανικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, βίντεο από το Αΐν αλ-Αράμπ (γνωστό περισσότερο με το κουρδικό όνομα Κομπάνι) στη βόρεια Συρία δείχνει πομπή αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αμερικανικών στρατιωτικών SUV να εισβάλουν σε βάση που μέχρι πρότινος κατείχαν Ρώσοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει τον έλεγχο και σε άλλες δύο βάσεις που είχαν ρωσικές δυνάμεις, στο Σαρίν και το Αΐν Ισά.
Στην περιοχή, που υπό ρωσική προστασία από το 2019 μέχρι και πρόσφατα, αναπτύσσονται δυνάμεις Κούρδων ανταρτών του YPG. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, εάν το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μείνει χωρίς βάση στη Συρία, τότε θα αναγκαζόταν να... μαζευτεί στη Μαύρη Θάλασσα και να περιοριστεί στον ουκρανικό πόλεμο.
Η Ρωσία διατηρεί δυνάμεις σε Λαττάκεια - Ταρτούς
Την ίδια ώρα, σε διάψευση των πληροφοριών ότι η Ρωσία εγκαταλείπει τη Συρία προχώρησαν τέσσερις Σύροι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, μετά από το αρχικό δημοσίευμα ότι το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή για πλήρη αποχώρηση από τις βάσεις του.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η Μόσχα αποσύρει δυνάμεις από τις πρώτες γραμμές, όπως επίσης, αποσύρει βαρύ εξοπλισμό, αλλά και φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.
Κοινώς αποσύρει στρατιωτικό προσωπικό από τη βόρεια Συρία, αλλά και από θέσεις στα Βουνά των Αλαουιτών, δεν εγκαταλείπει όμως τις δύο πιο σημαντικές βάσεις της στη χώρα, την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.
Οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο αυτές κύριες στρατιωτικές βάσεις της και ότι επί του παρόντος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Συρία.
Η «άμεση» επαφή των ΗΠΑ με τους αντάρτες
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και δυνάμεις της HTS, των ανταρτών που «έριξαν» τον Άσαντ, οι οποίες δεν αποκλείεται να κινηθούν για να καταλάβουν και αυτόν τον θύλακα. Έτσι, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν «άμεση επαφή» με την Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS). Την ισλαμιστική οργάνωση που είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού που πήρε την εξουσία στη Συρία και την οποία μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ αποκαλούσε «τρομοκρατική».
«Ήρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία στην Ιορδανία, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες αυτών των επαφών. Ο Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι αυτή η επαφή ήταν κυρίως μέρος των προσπαθειών για τον εντοπισμό του Όστιν Τάις, ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που απήχθη το 2012 κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος στην Ιορδανία
Εξάλλου το Σάββατο, κορυφαίοι διπλωμάτες από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τις ΗΠΑ και την Τουρκία πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων γύρω από τις προκλήσεις στη μετά-Άσαντ εποχή στη Συρία. Οι συναντήσεις έγιναν στην Ιορδανία με επίκεντρο το πώς θα βοηθήσουν στη μετάβαση της Συρίας μετά την πτώση του Άσαντ. Αν και δεν είχαν οριστεί να παραστούν εκπρόσωποι της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των περιφερειακών εταίρων ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, να σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, να απορρίπτει την τρομοκρατία και να διασφαλίζει και να καταστρέφει τα ύποπτα αποθέματα χημικών όπλων της εποχής Άσαντ.
Ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκιρ Πέντερσον, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε με αποφασιστικότητα για να υποστηρίξουμε μια μετάβαση υπό την ηγεσία της Συρίας, όπου τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, ιδίως όσον αφορά την παροχή βοήθειας, την προστασία των μειονοτήτων».