Ο άνδρας που τον φοβούνται οι φίλοι του
Ο Yei Yang για δύο χρόνια δεν έβγαινε από το σπίτι του, οι φίλοι του τον φοβούνταν, η οικογένειά του δυσκολευόταν να ζήσει και ο ίδιος δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει. Όλα αυτά επειδή ήταν θύμα βόμβας η οποία εξερράγη στα χέρια του.
Ο Yang ήταν 22 όταν μία μέρα αποφάσισε να κάψει τα σκουπίδια σε μία περιοχή κοντά στο χωριό του. Ξαφνικά, μία βόμβα εξερράγη και όλα άλλαξαν στη ζωή του.
Το ένα από τα δύο μάτια του, το πάνω χείλος του και το ένα αυτί του σκίστηκαν, ακρωτηριάστηκε το ένα του χέρι και έχει μεγάλες ουλές και σημάδια σε όλο το σώμα από τη μέση και πάνω.
«Θυμάμαι να καίω τα σκουπίδια και ξαφνικά μία έκρηξη η οποία με άφησε αναίσθητο για δύο εβδομάδες» λέει ο Yang. «Ένιωθα έντονο πόνο σε όλο μου το σώμα. Ακόμα πονάω.»
Οι πληγές του δεν προκλήθηκαν από μία πρόσφατη σύρραξη, αλλά από τα απομεινάρια ενός πολέμου πάνω από 40 χρόνια πριν, ο οποίος όμως ακόμα καταστρέφει δεκάδες ζωές.
Στο Λάος διεξήχθη ο «Μυστικός Πόλεμος» με τις ΗΠΑ να έχουν τοποθετήσει μεταξύ του 1964 και 1973 περίπου 2 εκατομμύρια τόνους εκρηκτικών, από τα οποία, 80 εκατομμύρια βόμβες ακόμα να μην έχουν εκραγεί. Οι περισσότερες από αυτές είναι γνωστές ως «βόμβες διασποράς», και χωρίζονται πριν την σύγκρουση δημιουργώντας εκατοντάδες μικρότερες βόμβες.
Μέχρι σήμερα λιγότερο από το 1% των μικρών αυτών βομβών έχουν αφαιρεθεί.
Βόμβες – παιχνίδια
Αυτές οι βόμβες αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για τους πολίτες του Λάος, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις εκρήξεις και πλέον κάθε χρόνο 50 άνθρωποι ακρωτηριάζονται ή χάνουν τη ζωή τους.
Το 40% από αυτούς είναι παιδιά.
Οι βόμβες έχουν μέγεθος μπάλας του τένις και πολλά παιδιά τις μπερδεύουν με παιχνίδια, οπότε τις παίρνουν και τις πετάνε θεωρώντας πως παίζουν. Αυτό πολύ συχνά προκαλεί έκρηξη.
Και οι αγρότες όμως έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ καθώς οι πιο φτωχοί είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν τα χωράφια που έχουν τις βόμβες με συνεχή κίνδυνο της ζωής τους. Το Λάος είναι το πιο φτωχό κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας και το 80% του πληθυσμού του βασίζεται στην καλλιέργεια τροφίμων, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα κατά την τριήμερη επίσκεψή του στο Λάος δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει με 90 εκατομμύρια δολάρια τον εντοπισμό και την αφαίρεση των εκρηκτικών και καθώς είναι ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που επισκέπτεται τη χώρα, οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία τις δηλώσεις του.
Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια ζωών που έχει πληγώσει τη χώρα.
Με το ένα τέταρτο των χωριών του Λάος να έχουν στη γη τους τις μικρές βόμβες, μεγάλες εκτάσεις της επαρχίας της χώρας δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.
Αυτό προκαλεί τον υποσιτισμό και τη φτώχεια σε μία χώρα που είναι ήδη από τις πιο φτωχιές της Ασίας.
Οι νέοι άνθρωποι όμως βιώνουν το δράμα των στερήσεων.
Με το 70% του πληθυσμού να είναι κάτω από 30, το Λάος έχει τα πιο υψηλά επίπεδα καθυστερημένης ανάπτυξης που συνδέονται με την κακή διατροφή, κάτι που αφορά το 40% των παιδιών. Πολύ συχνά παιδιά 14 χρονών φαίνονται σαν 10χρονα.
Το πρόβλημα όμως δεν μπορεί να λυθεί με βραχυπρόθεσμα σχέδια, αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης όπως και η δέσμευση των ΗΠΑ για αυτή.
Η δέσμευση αυτή είναι βασική για τις επόμενες γενεές της χώρας. Ο Yang, που τώρα είναι 30 ετών και πατέρας τριών παιδιών, ανησυχεί για το μέλλον τους. Ανησυχεί για το ότι τα παιδιά του μπορεί να γίνουν θύματα έκρηξης, όπως εκείνος και για το πώς θα τα μεγαλώσει.
Ο Yei Yang μαζί με δύο από τα τρία παιδιά του.