ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας - Φράχτες και ελεύθεροι σκοπευτές στον Λευκό Οίκο

Εκλογές ΗΠΑ: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας - Φράχτες και ελεύθεροι σκοπευτές στον Λευκό Οίκο

Κιγκλιδώματα περιμετρικά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί η Ουάσιγκτον, όπου κυβερνητικά κτήρια, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις, στήνουν φράχτες και κιγκλιδώματα για προστασία, υπό το φόβο πιθανών επεισοδίων που μπορεί να ξεσπάσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.

Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Οικονομικών και η κατοικία του αντιπροέδρου στην Ουάσιγκτον είναι μεταξύ των κυβερνητικών κτηρίων όπου έχει εγκατασταθεί προστατευτική περίφραξη.

Η περίφραξη περιλαμβάνει μεταλλικούς φράχτες ύψους περίπου 2,5 μέτρων, ενώ το Καπιτώλιο περιβάλλεται από κιγκλιδώματα με πινακίδες που προειδοποιούν τους πολίτες να μην περάσουν.

Οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει περίφραξη γύρω από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, από όπου το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών, ενώ οι γύρω δρόμοι θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα το βράδυ.

Περίφραξη έχει στηθεί επίσης περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου της κομητείας Palm Beach στο West Palm Beach της Φλόριντα, το στρατηγείο του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο πρώην πρόεδρος θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα μαζί με το επιτελείο του, ενώ ορισμένοι δρόμοι γύρω από το κέντρο θα κλείσουν.

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα ασφαλίζουν πόρτες και παράθυρα εν αναμονή πιθανής λεηλασίας ή βίας στους δρόμους.

Σύμφωνα με την Washington Post, η αστυνομία δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες περί απειλών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ανάγκη για κανένα συναγερμό».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Εθνοφρουρά βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα σε πολλές πολιτείες, και οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα έχουν επιστρατεύσει ελεύθερους σκοπευτές, drones και έχουν ενεργοποιήσει ακόμη και σύστημα με κουμπί πανικού σε εκλογικά τμήματα σε όλη την χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο φόβος για αναταραχές και λεηλασίες στην Ουάσιγκτον και αλλού παραμένει μετά τις ταραχές που καταγράφηκαν έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020, -οπότε ο Τραμπ αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν- συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου.

Κίνδυνος και από ξένες δυνάμεις

Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για την ασφάλεια επικεντρώνεται στη μετεκλογική περίοδο, οπότε η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σε ορισμένες πολιτείες, ιδίως στην Αριζόνα και την Πενσυλβάνια. Η πιθανή αβεβαιότητα του αποτελέσματος σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό παραπληροφόρησης που αναμένεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνες τις ημέρες θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή και να προκαλέσει προσπάθειες διακοπής της διαδικασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες λένε ότι οι ξένοι αντίπαλοι επίσης εκμεταλλεύονται τις εντάσεις.

Η Ρωσία βρίσκεται πίσω από πολλά ψεύτικα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών ή CISA. Το Ιράν ενδέχεται επίσης να ενθαρρύνει βίαιες ταραχές μετά τις εκλογές, κάτι που αρνείται η Τεχεράνη.

Αμφίρροπη η μάχη

Η μάχη είναι αμφίρροπη, καθώς οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μέχρι και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αγγίζοντας και το όριο του στατιστικού λάθους. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις πολιτείες-κλειδιά που θα μπορούσαν να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC μάλιστα, δίνει μια εικόνα οριακής κατάστασης, καθώς η Κάμαλα Χάρις παίρνει το 49% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ το 49% των ψήφων και δείχνει ένα 2% των ψηφοφόρων αναποφάσιστους.

Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση πως λαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό των μαύρων ψηφοφόρων, των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, αλλά και των λευκών ψηφοφόρων που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη κερδίζει στις μη αστικές περιοχές, στους λευκούς ψηφοφόρους που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και βεβαίως κερδίζει στους λευκούς ψηφοφόρους. Γενικώς επίσης, η Χάρις προηγείται σε αυτούς που ήδη έχουν ψηφίσει. Ο Τραμπ από την άλλη, προηγείται σε αυτούς οι οποίοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αύριο Τρίτη που θα ανοίξουν οι κάλπες στην Αμερική.

Πότε κλείνουν οι κάλπες

Σε όλες τις ΗΠΑ, οι πρώτες κάλπες θα κλείσουν στη 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στις 08:00 ώρα Ελλάδας, το πρωί της Τετάρτης.

Στις 02:00 η ώρα Ελλάδας, κλείνουν οι κάλπες στην Τζόρτζια και άλλες πέντε πολιτείες, και εν μέρει σε άλλες δύο πολιτείες. Τότε είναι που τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα είναι πιο πιθανό να ανακοινώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για πολιτείες που το αποτέλεσμα θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, όπως το Κεντάκι.