Γερμανικές εκλογές- Exit Poll: Στο 28,5% το CDU του Μερτς, στο 16,5%, το SPD και 20% για το AFD

Προβάδισμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) του Φρίντριχ Μερτς δείχνουν τα πρώτα exit polls των γερμανικών εκλογών, ενώ δεύτερο κόμμα φαίνεται πως αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Άλις Βάιντελ.
Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς με 16,5%, οι Πράσινοι (Grune) του Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Αριστερά Die Linke με 9%, oι Φιλελεύθεροι (FDP) και το κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) συγκεντρώνουν από 5% έκαστο ενώ άλλο κόμμα ψήφισε το 4% των ψηφοφόρων.

Το όριο εισόδου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο είναι 5%.
Η επόμενη μέρα και το 2029
Από αύριο η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς καθίσταται υπηρεσιακή, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αποψινός νικητής, που όπως φαίνεται θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς.
Παρότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή ακυβερνησίας, αυτή τη φορά είναι διάχυτη η αίσθηση της ανάγκης να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό σταθερή νέα κυβέρνηση.
Τα προβλήματα στο εσωτερικό, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, και στο εξωτερικό η νέα πραγματικότητα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Ουκρανία, θεωρούνται εξαιρετικά πιεστικά κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Ήδη ο κ. Μερτς έχει φροντίσει να... σβήσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» του: Δεν μιλά πλέον για 40.000 απελάσεις αλλά για 500, που αφορούν εξακριβωμένα επικίνδυνους ανθρώπους, δεν απορρίπτει κατηγορηματικά την μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην άμυνα και να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας.
Ο πιθανότερος επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί από τα CDU/CSU και SPD, αν και όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό του νικητή κι όσο περισσότερα από τα μικρά κόμματα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στη Βουλή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απαιτηθεί σύμπραξη τριών κομμάτων.
Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την διαδικασία και να προκαλέσει καθυστερήσεις. Για τον Φρίντριχ Μερτς, θα ήταν ρεαλιστικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά της περί το Πάσχα.
Τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» καλούνται να αποδείξουν ότι καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών κι έχουν αποτελεσματικές λύσεις. Ακόμη και αν θεωρείται βέβαιο ότι η AfD δεν θα αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, καθώς όλοι δεσμεύονται πως δεν θα συνεργαστούν μαζί της, η επόμενη κυβέρνηση θα βλέπει καθημερινά τη βαριά σκιά της και θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η ακροδεξιά -με εμφανή ή όχι εξωτερική υποστήριξη- να εξακολουθήσει να ενισχύεται και στις επόμενες εκλογές να αναδειχθεί ως ακόμη και πρώτη πολιτική δύναμη, όπως συνέβη στη γειτονική Αυστρία.

Οι Ρώσοι διώχνουν τους Ουκρανούς από το Κουρσκ - Επίθεση με drone και στην Οδησσό
12:02
Κίνα: Εκτελέστηκε άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα 10χρονο Ιάπωνα
11:56
Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης - Στο 1 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης
11:52
Στα σκαριά η νέα σκηνοθετική προσπάθεια της Ζόι Κράβιτζ με την ταινία «How to Save a Marriage»
11:46