ΚΟΣΜΟΣ

«Tα κλειδιά του Λευκού Οίκου»: Το σύστημα που προβλέπει τον νικητή - Αλάνθαστο εννέα στις 10 φορές

«Tα κλειδιά του Λευκού Οίκου»: Το σύστημα που προβλέπει τον νικητή - Αλάνθαστο εννέα στις 10 φορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις

AP Photo

Ο καθηγητής Άλαν Λίχτμαν που εφάρμοσε ένα δικό του σύστημα με επιτυχία εννέα στις δέκα φορές σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, δίνει και αυτή τη φορά την πρόβλεψή του για τον νικητή της προεδρικής κούρσας της 5ης Νοεμβρίου.  

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι θα είναι μια κούρσα στήθος με στήθος για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και την Δημοκρατική αντίπαλό του, Κάμαλα Χάρις, ωστόσο ο ίδιος με βάση το σύστημά του εκτιμά ότι η Καμάλα Χάρις είναι εκείνη που θα κερδίσει τα «κλειδιά για τον Λευκό Οίκο», όπως ονομάζει και το σύστημα πρόβλεψης που ανέπτυξε και εφαρμόζει.

Ο Λίχτμαν που δεν βασίζει τις προβλέψεις του στις δημοσκοπήσεις, ανέπτυξε το σύστημά αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τον Ρώσο γεωφυσικό Βλαντιμίρ Κέιλις Μπόροκ και αναλύει το πολιτικό τοπίο μέσα από το «φακό» 13 αληθινών ή ψευδών δεδομένων - «κλειδιά», που επικεντρώνονται στο κόμμα του νυν προέδρου, σύμφωνα με το Sky News.

Στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση εάν έξι ή περισσότερα από τα δεδομένα αυτά είναι ψευδή, ο υποψήφιος που δεν είναι ο νυν πρόεδρος - στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Τραμπ - προβλέπεται ότι θα κερδίσει.

Ωστόσο, το σύστημα του καθηγητή δείχνει πως οκτώ από τα 13 δεδομένα είναι υπέρ της κ. Χάρις, ενώ τρία ευνοούν τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της.

Τα στοιχεία «κλειδιά» υπέρ της Χάρις

Αναλυτικά, τα στοιχεία υπέρ της Κάμαλα Χάρις που δείχνουν την επικράτησή της στις εκλογές με βάση την ανάλυση του καθηγητή είναι τα ακόλουθα:

  1. Ανταγωνισμός: Δεν υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός για την υποψηφιότητα του κυβερνητικού κόμματος: ΑΛΗΘΗΣ
  2. Άλλα κόμματα: Δεν υπάρχει ανταγωνιστική εκστρατεία τρίτων ή ανεξάρτητων κομμάτων: ΑΛΗΘΗΣ
  3. Βραχυπρόθεσμη οικονομία: Η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση κατά την προεκλογική εκστρατεία: ΑΛΗΘΗΣ
  4. Μακροπρόθεσμη οικονομία: Η πραγματική κατά κεφαλήν οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ισούται ή υπερβαίνει τη μέση ανάπτυξη από τις δύο προηγούμενες περιόδους: ΑΛΗΘΗΣ
  5. Αλλαγή πολιτικής: Η υφιστάμενη κυβέρνηση επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εθνική πολιτική: ΑΛΗΘΗΣ
  6. Κοινωνική αναταραχή: Δεν υπάρχει συνεχής κοινωνική αναταραχή κατά τη διάρκεια της θητείας: ΑΛΗΘΗΣ
  7. Σκάνδαλο: Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορία για μεγάλο σκάνδαλο: ΑΛΗΘΗΣ
  8. Χάρισμα αντιπάλου: Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δε είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας: ΑΛΗΘΗΣ

Τα στοιχεία «κλειδιά» υπέρ του Τραμπ

Αναλυτικά, τα στοιχεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ που δείχνουν την επικράτησή του στις εκλογές:

  1. Έδρες του κόμματος: Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνητικό κόμμα κατέχει περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από ό,τι μετά τις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές: ΨΕΥΔΗΣ
  2. Ο Αμερικανός πρόεδρος: Ο εν ενεργεία υποψήφιος του κόμματος είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος: ΨΕΥΔΗΣ
  3. Χάρισματικός ηγέτης: Ο υποψήφιος του κυβερνητικού κόμματος είναι χαρισματικός ή εθνικός ήρωας: ΨΕΥΔΗΣ

Αμφίρροπη τάση

Αμφίρροπη τάση παρουσιάζουν, όμως τα παρακάτω στοιχεία:

  • Αστοχία στην εξωτερική πολιτική: Η υφιστάμενη κυβέρνηση δεν κατέγραψε σημαντική αποτυχία σε εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις: Τείνει να είναι αληθής
  • Επιτυχία στην εξωτερική πολιτική: Η υφιστάμενη κυβέρνηση κατέγραψε μεγάλη επιτυχία σε εξωτερικές ή στρατιωτικές υποθέσεις. Τείνει να είναι αληθής

Να σημειωθεί ότι, οι μόνες εκλογές που ο καθηγητής δεν κατάφερε να προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα ήταν εκείνες του 2000, όταν υπήρχαν πέντε ψευδή στοιχεία - κλειδιά εναντίον των Δημοκρατικών και εκείνος είχε προβλέψει ότι θα κέρδιζε ο Δημοκρατικός υποψήφιος και αντιπρόεδρος Αλ Γκορ.

Ο Αλ Γκορ κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, αλλά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζορτζ Μπους ανακηρύχθηκε νικητής του Εκλογικού Σώματος από το Ανώτατο Δικαστήριο 36 ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, μετά από μακρά δικαστική μάχη.