ΕΝΝΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΣΜΟΣ

Στο PKK πέφτουν οι υποψίες για την επίθεση στην Άγκυρα - Στο «μικροσκόπιο» βίντεο από τις κάμερες

Στο PKK πέφτουν οι υποψίες για την επίθεση στην Άγκυρα - Στο «μικροσκόπιο» βίντεο από τις κάμερες

Ασεθνοφόρα έξω από το σημείο της επίθεσης στην Άγκυρα

AP Photo

Δάκτυλο PKK «βλέπουν» οι Τούρκοι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση με τους πέντε νεκρούς και τους 22 τραυματίες στα κεντρικά γραφεία της κρατικής Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) την Τετάρτη (23/10) στην Άγκυρα

H ταυτότητά των δραστών είναι επίσημα ακόμη υπό διερεύνηση με τις υποψίες να στρέφονται προς την κουρδική οργάνωση, αν και οι έρευνες των Αρχών γίνονται προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις.

Την πεποίθηση αυτή ενισχύει η πληροφορία σύμφωνα με τη Yeni Şafak ότι ένας από τους τρομοκράτες της επίθεσης ήταν μέλος της κουρδικής οργάνωσης.

Ήδη για την υπόθεση εργάζονται οκτώ εισαγγελείς υπό την εποπτεία ενός ανώτερου εισαγγελέα οι οποίοι ξεσκονίζουν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους από κάθε πηγή συμπεριλαμβανομένων των καμερών ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι θα συμφωνούσε με την αποφυλάκιση Οτσαλάν αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Εξ ου και πολλοί πιστεύουν ότι το χτύπημα μπορεί να είναι ένα μήνυμα του PKK προς την Άγκυρα ότι δεν σταματά τον ένοπλο αγώνα της και ότι μπορεί να πλήξει εγκαταστάσεις που έχουν κομβική σημασία για την οικονομία της χώρας, αλλά και το γόητρό τη όπως η Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές έχουν δει τα στρατόπεδά τους στη βόρεια Συρία και αλλού στην περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές από την τουρκική αεροπορία.

Ισχυρή παρουσία στην Τουρκία έχει και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το οποίο θεωρείται επίσης ύποπτο για την επίθεση.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επίθεση στην Τουρκία έγινε τον Ιανουάριο, όταν ένας άνδρας έπεσε νεκρός από δύο ένοπλους που άνοιξαν πυρ μέσα σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Το χρονικό της επίθεσης - Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

Σύμφωνα με τις Αρχές υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και 22 τραυματίες από την επίθεση με την κατάσταση τριών από τους τραυματίες να κρίνεται σοβαρή. Νοσοκομείο όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες απηύθυνε έκκληση για αίμα.

Επίσης δύο από τους δράστες της επίθεσης εξουδετερώθηκαν σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.

Τουλάχιστον δύο επιτιθέμενοι ένας άνδρας και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος φαίνεται να ανοίγει πυρ.

Στα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι δύο δράστες έφτασαν κοντά στις εγκαταστάσεις με ταξί και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πολιτών. Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της TUSAŞ, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.

Επίσης, στις εικόνες φαίνεται πυκνός λευκός καπνός να υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις τέσσερις το απόγευμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται στο Καζάν για τη σύνοδο των BRICS.

Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν

Η πρώτη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της κρατικής Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) αφορούσε τους νεκρούς και τους τραυματίες.

«Έχουμε τέσσερις μάρτυρες, και 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρές μας».

Η επίθεση βρήκε τον Ερντογάν στο Καζάν για τη σύνοδο των BRICS.

Το μήνυμα Γερλίκαγια

«Σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAŞ στην Άγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση», είπε ο υπουργός στο X.

Ποια είναι η TUSAŞ

Η TUSAŞ ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας το 1973 προκειμένου να μειωθεί η «εξάρτηση» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας από το εξωτερικό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στη χώρα. Παράγει drones και μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε στο CNNi ο Ραγκίπ Σουλού , επικεφαλής του τουρκικού γραφείου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Middle East Eye.

Η TUSAŞ σχεδιάζει, κατασκευάζει και συναρμολογεί πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα συστήματα της αμυντικής βιομηχανίας και του διαστήματος.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.