Ποιο είναι το «Σχέδιο των Στρατηγών» του Ισραήλ και τι σημαίνει για τον πόλεμο στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει πλέον διεξάγει την κύρια στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων ή να μειώσει τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Haaretz, για να επιτύχει τους στόχους του, το Ισραήλ θέτει σε εφαρμογή το «Σχέδιο των Στρατηγών» για την ανάληψη του ελέγχου της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.
Και όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τελεσίγραφο στον Νετανιάχου για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή, ενώ σήμερα, ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, κάνοντας λόγο για «δεινή ανθρωπιστική κατάσταση» και ανακοινώνοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες επιδεινώνεται με ελάχιστα τρόφιμα να έχουν εισέλθει στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που όμως, δεν δείχνει να... κάμπτει το σχέδιο του Νετανιάχου.
Πού βασίζεται το σχέδιο των στρατηγών
Το σχέδιο αυτό το πρότειναν στρατηγοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, βασιζόμενοι στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1) Η στρατηγική της στρατιωτικής πίεσης για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων απέτυχε και η συνέχιση της τρέχουσας στρατιωτικής πίεσης δεν θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2) Οι IDF δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν πρόσθετες επιχειρήσεις μέσω των οποίων θα μπορούσαν να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου - την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών ικανοτήτων της Χαμάς.
Αυτές οι πρόσθετες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την περικύκλωση των ζωνών μάχης, την πλήρη εκκένωση του πληθυσμού από περιοχές κρίσιμες για τη συνέχιση των μαχών, την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη βόρεια Γάζα και τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα εμπόδιζε τη Χαμάς να συνεχίσει τον έλεγχο της διανομής, καθώς και τον έλεγχο και τη διαχείριση των καταφυγίων για τους εκτοπισμένους.
3) Υπάρχει χάσμα μεταξύ της εκτίμησης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μάχες στη Γάζα και τα επιτεύγματά της στο έδαφος. Με άλλα λόγια, έχουν υποτιμήσει την ικανότητα της Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές της ικανότητες.
Αυτά είναι τα κύρια σημεία του σχεδίου
Τέσσερις πόροι επιτρέπουν στη Χαμάς να διατηρήσει την επιβίωσή της: χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό, προμήθειες και κίνητρα. Τα εξασφαλίζει αυτά ελέγχοντας τον μηχανισμό διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.
Σύμφωνα με το Institute for National Security Studies, ο μόνος τρόπος για να πληγεί η ικανότητα της Χαμάς να ανακάμψει είναι να στοχεύσει έναν ή περισσότερους από αυτούς τους τέσσερις πόρους επιβάλλοντας πολιορκία στη Χαμάς στη βόρεια Γάζα. Η εξάντληση αυτών των πόρων θα ασκήσει πίεση στη Χαμάς χωρίς να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
Οι IDF θα απαιτήσουν από τους κατοίκους της βόρειας Γάζας (βόρεια του διαδρόμου Netzarim), περίπου 300.000 άτομα, να εκκενώσουν τη νότια Γάζα μέσω δύο ανθρωπιστικών διόδων εντός μιας εβδομάδας. Μετά την εκκένωση, η βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα κηρυχθεί κλειστή στρατιωτική ζώνη και θα επιβληθεί πλήρης πολιορκία, η οποία θα περιλαμβάνει την παρεμπόδιση της εισόδου τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Η πολιορκία θα αρθεί μόνο εάν περίπου 5.000 μαχητές καταθέσουν τα όπλα τους και παραδοθούν. Είναι πιθανό ότι αυτή η πίεση θα διευκολύνει την πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για τους ομήρους.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η εκκένωση του πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα και η επιβολή πολιορκίας στην περιοχή θα φέρει τη Χαμάς πιο κοντά στην παράδοση. Εάν ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, επιλέξει να συνεχίσει να πολεμά, το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Ράφα και οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην κεντρική Γάζα.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο Assaf David, συνιδρυτής του Forum for Regional Thinking και επικεφαλής του Israel in the Middle East Cluster στο Van Leer Jerusalem Institute, δήλωσε στο Middle East Eye ότι πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει το σχέδιο για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, υποθέτοντας ότι είναι η ίδια οργάνωση που ήταν πριν από ένα χρόνο.
«Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Δεν είναι η ίδια οργάνωση (Χαμάς) και δεν βρίσκεται στην ίδια θέση. Έχασε πολλές από τις στρατιωτικές της δυνατότητες και την ανθεκτικότητα και τη δύναμή της στη Γάζα», δήλωσε ο Ντέιβιντ.
«Αυτό δεν είναι αυτό που θα φέρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Νομίζω ότι η κυβέρνηση άφησε τους ομήρους και δεν τους νοιάζει αν θα πεθάνουν».
«Αυτό είναι πλήρης ανοησία»
Ο Yagil Levy, αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, δήλωσε πρόσφατα στο podcast In Radio with Kletzkin ότι το σχέδιο, πέρα από το ότι είναι ηθικά ελαττωματικό, «δείχνει μια θεμελιώδη έλλειψη κατανόησης του πώς διεξάγεται η διεθνής πολιτική».
«Αυτή η ιδέα ότι η Γάζα μπορεί να μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ότι κάθε φορά οι άνθρωποι μετακινούνται σύμφωνα με τα καπρίτσια της ισραηλινής πλευράς, και ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν και ότι όταν θέλουμε όλα αυτά θα σταματήσουν και τότε η Γάζα θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτό είναι πλήρης ανοησία», δήλωσε ο Levy.
Πρόσθεσε δε ότι «Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να μας είχε καταστήσει σαφές ότι είναι αδύνατο να κρατήσουμε έναν πληθυσμό εκατομμυρίων υπό πολιορκία, που κάποιοι από εμάς παρεμπιπτόντως αρνούνται την ίδια την ύπαρξή του.»