ΚΟΣΜΟΣ

CΝΝi: Έτοιμο το σχέδιο απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

CΝΝi: Έτοιμο το σχέδιο απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Ισραηλινοί στρατιώτες ελέγχουν στρατιωτικά οχήματα σε μια τοποθεσία συγκέντρωσης δίπλα στα σύνορα με τον Λίβανο

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το σχέδιο απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν  είναι έτοιμο.  

Αυτό ανέφερε πηγή που έχει γνώση του ζητήματος στο CNNi.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι μία αντεπίθεση στο Ιράν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και άλλων.

Ο Νετανιάχου είχε ορκιστεί ότι το Ιράν θα «πλήρωνε» για την επίθεση.

Η πληροφορία μεταδόθηκε την ώρα που η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει ποια είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ κρατά κρυφό τον ακριβή χρονικό ορίζοντα του χτυπήματος και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα είναι «μια ακριβής και θανατηφόρα απάντηση», η αλήθεια είναι ότι το Τελ Αβίβ εδώ 20 χρόνια προετοιμάζεται για ένα τέτοιο χτύπημα αναπτύσσοντας μια σειρά από εξελιγμένα όπλα και τεχνολογίες.

Μάλιστα η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην προετοιμασία, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν.

Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες αποκαλύφθηκαν όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε το χτύπημα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Έτοιμη να απαντήσει δηλώνει η Τεχεράνη

Το Ιράν θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη (16/10) ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι ο Αραγτσί επισκέφθηκε διαδοχικά τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν.

Σήμερα μεταβαίνει στην Ιορδανία, σύμφωνα με το υπουργείο του, προτού στη συνέχεια μεταβεί στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Με τη σειρά του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοινωσή του αναφέρει: «Το Ιράν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προστατεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, αλλά είναι απολύτως έτοιμο να απαντήσει με αποφασιστικότητα σε κάθε περιπέτεια του Ισραήλ και να το κάνει να μετανιώσει».