ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιστολικών ψήφων σε πολιτείες - κλειδιά

Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των επιστολικών ψήφων σε πολιτείες - κλειδιά

Επιστολικές ψήφοι AP PhotoDon Ryan, File

Μια νέα αγωγή που κατατέθηκε από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στην Πενσιλβάνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αμφισβητεί τη νομιμότητα των ψήφων που καταθέτουν Αμερικανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θέτει υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των επιστολικών ψήφων λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.

Παράλληλα, αποτελεί μια στρατηγική προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για μια κατηγορία ψηφοφόρων που παραδοσιακά θεωρούνταν ότι υποστήριζε το κόμμα τους, αλλά έχει διαφοροποιηθεί πολιτικά τα τελευταία χρόνια.

Η αγωγή, που υποβλήθηκε από έξι Ρεπουμπλικανούς βουλευτές από την Πενσιλβάνια, υποστηρίζει ότι οι ισχύοντες κανόνες της πολιτείας επιτρέπουν στους ψηφοφόρους από το εξωτερικό να εγγράφονται και να λαμβάνουν ψηφοδέλτια χωρίς επαρκή ταυτοποίηση, καθιστώντας το σύστημα ευάλωτο σε ενδεχόμενη απάτη. Οι ενάγοντες ζητούν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να διακόψει την καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων μέχρι να επιβεβαιωθεί ο τρόπος που ψήφισαν οι ψηφοφόροι.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Χάρις και Τραμπ έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τους Αμερικανοάραβες ψηφοφόρους

Γιατί η Κάμαλα Χάρις δεν αναδεικνύει το φύλο και την καταγωγή της στην καμπάνια της

Οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν ότι το χρονικό σημείο της αγωγής, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αποσκοπεί στο να θέσει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, ειδικά αν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κερδίσει τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παραδοσιακά, οι ψηφοφόροι από το εξωτερικό, ειδικά οι στρατιωτικοί, θεωρούνταν μια αξιόπιστη εκλογική βάση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Όμως τώρα οι ψηφοφόροι του εξωτερικού δείχνουν να προσανατολίζονται περισσότερο προς τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με πηγές, περίπου 25.000 ψηφοδέλτια από το εξωτερικό έχουν αποσταλεί φέτος, αριθμός που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης.

Εάν η αγωγή αυτή δικαιωθεί δικαστικά, θα μπορούσε να εμποδίσει την καταμέτρηση χιλιάδων ψηφοδελτίων από το εξωτερικό, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα σε κρίσιμες Πολιτείες.

Οι κανόνες της Πενσιλβάνια (πολιτεία-κλειδί) για την ψηφοφορία από το εξωτερικό ρυθμίζονται από τον Ομοσπονδιακό Νόμο για τους Αμερικανούς Πολίτες στο Εξωτερικό (UOCAVA), που διασφαλίζει το δικαίωμα ψήφου για τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.

Οι επικριτές της αγωγής υποστηρίζουν ότι το σύστημα της Πενσιλβάνια, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, περιλαμβάνει διατάξεις που απαιτούν οι ψηφοφόροι να είναι πρώην κάτοικοι της πολιτείας για να δικαιολογείται η ψήφος τους, γεγονός που καθιστά τους ισχυρισμούς περί απάτης αβάσιμους.

Η αγωγή αντιμετωπίζεται ήδη από τους τοπικούς παράγοντες με έντονες αντιδράσεις, οι οποίοι τη βλέπουν ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Αναλυτές παράλληλα, προειδοποιούν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, παρόμοιας με αυτήν που σημειώθηκε μετά τις εκλογές του 2020.

Ο Ντέιβιντ Μπέκερ, επικεφαλής του μη κομματικού Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας για τις Εκλογές, εξέφρασε ανησυχία για το χρονικό σημείο της αγωγής, τονίζοντας ότι οι κανόνες για την ψηφοφορία από το εξωτερικό ισχύουν εδώ και δεκαετίες χωρίς σημαντικά προβλήματα. Ο κ. Μπέκερ τόνισε μάλιστα την πιθανή βλάβη για τους στρατιωτικούς ψηφοφόρους, των οποίων το δικαίωμα ψήφου θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν τα ψηφοδέλτιά τους καθυστερήσουν ή απορριφθούν.

Η χρονική στιγμή της αγωγής έχει προκαλέσει ιδιαίτερη κριτική, καθώς αμφισβητεί ένα μακροχρόνιο σύστημα λίγες μόνο εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη προεδρική εκλογή.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες των Ρεπουμπλικανών μπορεί να θέτουν τις βάσεις για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Αυτή η νομική πρόκληση προστίθεται σε μια σειρά αγωγών που έχουν κατατεθεί από τους Ρεπουμπλικανούς σε όλη τη χώρα, με στόχο την ακύρωση επιστολικών ψήφων ή την αφαίρεση ψηφοφόρων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις από τους εκλογικούς καταλόγους. Παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί και στη Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Οι νομικές αυτές ενέργειες επικεντρώνονται σε πολιτειακούς κανόνες που επιτρέπουν στα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν.

Με λίγες μόνο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα αυτών των νομικών προκλήσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμμετοχή των ψηφοφόρων και στα τελικά αποτελέσματα στις κρίσιμες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια.

Ενώ οι υποστηρικτές της αγωγής υποστηρίζουν ότι στοχεύει στη διασφάλιση της εκλογικής ακεραιότητας, οι επικριτές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να στερηθούν χιλιάδες ψηφοφόροι το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Καθώς οι νομικές μάχες συνεχίζονται, οι διακυβεύσεις για τα δύο κόμματα παραμένουν υψηλές. Ανεξαρτήτως της έκβασης της αγωγής, η κίνηση Τραμπ έχει ήδη αυξήσει την ένταση σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση και έχει αναδείξει τον διχασμό γύρω από το μέλλον των δικαιωμάτων ψήφου και της εκλογικής ακεραιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.