ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ για Ισραήλ: «Η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» - Η κρίση στη σχέση δύο συμμάχων

ΗΠΑ για Ισραήλ: «Η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» - Η κρίση στη σχέση δύο συμμάχων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον στις 25 Ιουλίου 2024.

AP Photo/Susan Walsh

«Επιπλοκές» φαίνεται πως παρουσιάζουν οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν τον βασικό διπλωματικό σύμμαχο της κυβέρνησης Νετανιάχου, ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σοβαρές αμφιβολίες σε όσα υποστηρίζει το Ισραήλ για τα στρατιωτικά και διπλωματικά του σχέδια.

Η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, με το εβραϊκό κράτος να αποφασίζει όλο και περισσότερο στρατιωτικές ενέργειες εναντίον αντιπάλων του ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.

«Η εμπιστοσύνη μας στους Ισραηλινούς έχει κλονιστεί αυτό το διάστημα και μάλιστα για σοβαρούς λόγους», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Axios, αναφορικά με όσα σχεδιάζει το Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή.

Η επιδεινούμενη κρίση εμπιστοσύνης μεγεθύνεται από τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για τη μαζική πυραυλική επίθεση, η οποία απαιτεί συντονισμό με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ιράν απαντήσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι αντίθετη στο να απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, αλλά θέλει να είναι «περιορισμένη», δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα... συμφέροντα των ΗΠΑ

Μάλιστα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «σαφήνεια και διαφάνεια» από το Ισραήλ σχετικά με τα σχέδιά του να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, επειδή αυτό θα έχει επιπτώσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Σάλιβαν υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ στην πράξη δεν γνωρίζουν τι σχεδιάζουν να κάνουν οι Ισραηλινοί, αλλά αν η κατάσταση «ξεφύγει» τότε δεν είναι βέβαια η υποστήριξή τους. Αντίθετα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα αποφασίσει να «απαντήσει» στο Ιράν.

Η κρίση εμπιστοσύνης

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Ντέρμερ έχει τονίσει πως το Ισράηλ θέλει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ, αλλά πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αμφισβητεί κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί ότι αυτό ισχύει.

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε αρκετές φορές από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ΗΠΑ δεν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων. Ή, ενημερώθηκαν καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν ήδη καθ' οδόν για να πραγματοποιήσουν μια αεροπορική επιδρομή στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την κυβέρνηση Μπάιντεν για το σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ επίσης δεν γνώριζαν ούτε για την επικείμενη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό.

Επιπλέον, αρκετές ημέρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι επρόκειτο να λάβει μέτρα για την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Μια άλλη υπόθεση που τροφοδότησε τη δυσπιστία και την καχυποψία στον Λευκό Οίκο ήταν η αναδίπλωση του Νετανιάχου σχετικά με την πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον Λίβανο.

Τι θα γίνει με τη Γάζα

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε ερωτήματα στο Ισραήλ σχετικά με την εντολή των IDF προς τους Παλαιστίνιους αμάχους στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν το νότιο τμήμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι αυτό αποτελεί προετοιμασία για μια ισραηλινή πολιορκία της βόρειας Γάζας και ότι οι Παλαιστίνιοι που θα φύγουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε στους Ισραηλινούς ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ οι Ισραηλινοί απάντησαν ότι δεν σκοπεύουν να εκτοπίσουν μόνιμα τους Παλαιστίνιους από τη βόρεια Γάζα.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι δεν ξέρουν αν όντως πιστεύουν τους Ισραηλινούς.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατανοεί ότι είμαστε μια κυρίαρχη χώρα, αλλά θέλουν να δώσουν τη συμβολή τους. Θα απαντήσουμε στην ιρανική επίθεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Αλλά δεν θα το κάνουμε με τρόπο που θα ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν», δήλωσε από την πλευρά του ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.