ΚΟΣΜΟΣ

Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες

Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες

Σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 που προκαλούν τη νόσο Cocid-19 σε εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Hannah A. Bullock, Azaibi Tamin/CDC via AP

Οι σοβαρές λοιμώξεις από τη νόσο Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές, οδηγώντας σε βλάβη που μπορεί να εξηγήσει τη μακροχρόνια δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς.

Σε μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης 30 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid στις αρχές της πανδημίας, πριν από την εισαγωγή των εμβολίων, διαπιστώθηκαν σημάδια φλεγμονής στο εγκεφαλικό στέλεχος, μια μικρή αλλά κρίσιμη δομή που ρυθμίζει τις κρίσιμες για τη ζωή σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι τομογραφίες υποδηλώνουν ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από την Covid μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση που φλεγμαίνει το εγκεφαλικό στέλεχος, με την βλάβη που προκύπτει να προκαλεί συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή υποδηλώνει έντονα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στο στέλεχος του εγκεφάλου μετά τη μόλυνση από την Covid-19», δήλωσε η Δρ Καταρίνα Ρούα, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν οι ερευνητές και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας γνωρίσουν την ύπαρξη της μακρόχρονιας Covid, της χρόνιας μετα-ιικής ασθένειας που εκτιμάται ότι πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όμως πολλοί άνθρωποι με μακρά Covid αναφέρουν δύσπνοια και κόπωση, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η φλεγμονή του εγκεφάλου να μπορεί επίσης να εμπλέκεται στα συμπτώματά τους.

«Δεν μελετήσαμε ανθρώπους με μακρά Covid, αλλά συχνά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις δύσπνοιας και κόπωσης, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα που είχαν αυτοί οι πολύ σοβαρά προσβεβλημένοι άνθρωποι έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο», δήλωσε η Ρούα. «Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε το ερώτημα αν οι άνθρωποι με μακρά Covid έχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος».

Επηρεάζει και την ψυχική υγεία

Η Ρούα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους 7 Tesla για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους των ασθενών. Αυτοί αποκάλυψαν αρκετές λεπτομέρειες, όπως φλεγμονές και μικροδομικές ανωμαλίες στον ιστό του εγκεφαλικού στελέχους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid κοντά στην έναρξη της πανδημίας. Οι φλεγμονές άρχισαν να φαίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ η βλάβη εξακολουθούσε να είναι εμφανής σε τομογραφίες περισσότερο από έξι μήνες αργότερα.

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί επίσης να συμβάλει στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς μετά τη μόλυνση από την Covid. Από τους ασθενείς της μελέτης, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής του εγκεφαλικού στελέχους είχαν τα πιο σοβαρά σωματικά συμπτώματα και τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain.