ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι Δημοκρατικοί φοβούνται επανάληψη του σκηνικού του 2020

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο και υποψήφια των δημοκρατικών για την προεδρία Καμάλα Χάρις σε εκδήλωση μνήμης για τη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2024, στην Ουάσιγκτον

AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εμφανίστηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στην τετραετή θητεία του στην αίθουσα Ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου, μοιράστηκε μεταξύ άλλων την ανησυχία του για την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ εάν χάσει στις εκλογές.

Η αναφορά του προέδρου Μπάιντεν δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε μετά το 165 σελίδων έγγραφο που παρουσίασε ο ειδικός εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζακ Σμιθ, το οποίο περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία για ιδιωτικές συνομιλίες, στις οποίες Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του για εκλογική νοθεία ήταν αβάσιμοι.

Σύμφωνα με τον Σμιθ ο Τραμπ αρνούμενος να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των συνεργατών του και με τη ρητορική του οδήγησε στην εισβολή των οπαδών του στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

H δημοσιοποίηση, πάντως, του εγγράφου αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή δικαστή Τάνια Τσάτκαν και όχι από τον Σμιθ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τον άτυπο κανόνα των 60 ημερών του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο Σμιθ επιχειρηματολογεί ότι οι ενέργειες του Τραμπ έγιναν με την ιδιότητά του ως υποψήφιος για επανεκλογή και όχι ως πρόεδρος, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς του Τραμπ για ασυλία από την ποινική δίωξη.

Η δίκη, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από τις εκλογές, έχει καθυστερήσει λόγω νομικών προσφυγών, αλλά η λεπτομερής αυτή αναφορά του Σμιθ παρέχει μια σαφή εικόνα για το πώς θα παρουσιαστεί η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι με δεδομένη τη δημοφιλία του Τραμπ και με την ήδη υπάρχουσα ρητορική άρνησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στο πολιτικό σκηνικό, όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης ο φόβος για την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου όλο και ενισχύεται.

Στην περίπτωση όμως που ο Τραμπ νικήσει την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στις εκλογές, πιθανολογείται ότι θα διορίσει έναν γενικό εισαγγελέα που θα ζητήσει την απόρριψη της υπόθεσης ή ο ίδιος ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει χάρη στον εαυτό του και η υπόθεση να κλείσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης