ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο θα επηρεάσουν την ψήφο των Αμερικανών οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Αναλύει η Ράνα Αμπτάρ

Πόσο θα επηρεάσουν την ψήφο των Αμερικανών οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Αναλύει η Ράνα Αμπτάρ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας και στη γιγαντοοθόνη πίσω του διακρίνεται η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, στις 13 Σεπτεμβρίου, 2024 

AP Photo/Alex Brandon

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει περιορισμένη επίδραση στις εκλογές, εκτός αν υπάρξει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ», εκτιμά η ανταποκρίτρια της Σαουδαραβικής τηλεόρασης στην Ουάσιγκτον, Ράνα Αμπτάρ μιλώντας στο CNN Greece.

Η Αμπτάρ, με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία ως ανταποκρίτρια και παρουσιάστρια του Σαουδαραβικού δικτύου «Ashark News» -που εκπέμπει σε συνεργασία με το Bloomberg στην Ουάσιγκτον, γνωρίζει πολύ καλά τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν για το Παλαιστινιακό, όπως και την πολιτική και στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Αμπτάρ, είναι πολύ απίθανο η κρίση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η εξωτερική πολιτική έχει μικρή επίδραση στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Εξαίρεση -όπως λέει- μπορεί να υπάρξει μόνο σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, με αμερικανο-άραβες και αμερικανο-μουσουλμάνους ψηφοφόρους.

Όπως λέει η διακεκριμένη δημοσιογράφος του αραβικού κόσμου στο CNN Greece, «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει περιορισμένη επίδραση στις εκλογές, εκτός αν υπάρξει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ».

ABDAR.jpg

Η ανταποκρίτρια της Σαουδαραβικής τηλεόρασης στην Ουάσιγκτον, Ράνα Αμπτάρ

Σε ενδεχόμενη συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν τονίζει ότι «ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομία των ΗΠΑ και τις εκλογές, με αρνητικές συνέπειες κυρίως για τη Χάρις, καθώς αυτή εκπροσωπεί τη διακυβέρνηση Μπάιντεν».

Η Αμπτάρ εκτιμά ότι οι υποψήφιοι Χάρις και Τραμπ είναι απίθανο να αλλάξουν τις πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή. Η Χάρις, αναφέρει, αν εκλεγεί «θα επηρεαστεί από τις συμβουλές έμπειρων στελεχών, όπως ο Μπιλ Μπερνς της CIA, ενώ η πολιτική των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα παραμένει σταθερή».

Επισημαίνει δε ότι «το αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους. Μόνο λίγες φωνές, όπως του Μπέρνι Σάντερς, ζητούν αυστηρότερο έλεγχο στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ράνα Αμπτάρ στο CNN Greece:

Θα μπορούσε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές;

«Είναι πολύ απίθανο η κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, διότι οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται ελάχιστα για την Εξωτερική Πολιτική. Αν δείτε τις δημοσκοπήσεις μόνο το 3% των Αμερικανών ψηφοφόρων επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική για να καταλήξουν στην ψήφο τους. Οι υπόλοιποι δίνουν βάση στην οικονομία, στην μετανάστευση, στις αμβλώσεις και σε άλλα εσωτερικά ζητήματα πριν την εξωτερική πολιτική. Κατά τη γνώμη μου η μοναδική φορά που η εξωτερική πολιτική μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους είναι μόνο όταν συμμετέχουν σε συγκρούσεις αμερικανικά στρατεύματα και σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Δεν έχει πατήσει αμερικανική μπότα στην περιοχή των συγκρούσεων, ούτε οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή σε αυτόν τον πόλεμο και στην κλιμάκωση της κρίσης. Oπότε εκτιμώ ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, εκτός κάποιους ψηφοφόρους στην κρίσιμη πολιτεία του Μίσιγκαν που υπάρχουν πολλοί Αμερικανο-άραβες ψηφοφόροι και Αμερικανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι που δεν ήταν δεσμευμένοι να ψηφίσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν, ούτε τώρα την Κάμαλα Χάρις. Επειδή αυτή η εκλογική μάχη είναι τόσο κοντά, σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, ναι, μπορεί να επηρεάσει αυτό το ζήτημα την ψήφο των ομάδων που προανέφερα, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι οι ίδιες ομάδες συμπεριλαμβάνουν και άλλα ζητήματα στην ψήφο τους. Παραδείγματος χάριν υπάρχουν Λιβανέζοι-Αμερικανοί, Σύροι-Αμερικανοί, Ιρακινοί-Αμερικανοί. Η κάθε ομάδα από αυτές έχει ένα διαφορετικό πρόβλημα που την απασχολεί και φυσικά η οικονομία είναι πρώτο από όλα τα ζητήματα. Οι Σύροι-Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την κατάσταση στη Συρία. Οι Λιβανέζοι-Αμερικανοί για την Γάζα κτλ. Όσον αφορά στην Χάρις αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρό πρόβλημα στο Μεσανατολικό, λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν και του ρεύματος που υπήρξε σχετικά με την πολιτική της διακυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις στο θέμα. Οι περισσότεροι βλέπουν την Χάρις ως τη συνέχεια της πολιτικής του Μπάιντεν στη περιοχή. Όμως αν δεν την ψηφίσουν και δεν ψηφίσουν ούτε τον Τραμπ, τότε αυτό θα είναι αυτόματα σαν ψήφος στον Τραμπ στις πολιτείες -κλειδιά. Οπότε για την Χάρις είναι μια περίπλοκη κατάσταση που καλείτε να αντιμετωπίσει, αλλά επαναλαμβάνω ότι όταν μιλάμε γενικά για την εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ, είναι πολύ σπάνιο να επηρεάσει τους ψηφοφόρους».

Ενδέχεται να δούμε αλλαγές στην ατζέντα των δύο υποψηφίων;

«Είναι επίσης απίθανο οι δύο υποψήφιοι να αλλάξουν την πολιτική τους σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής περιόδου, μόλις 30 ημέρες πριν από τις εκλογές και οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν μιλήσει ήδη για την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Δεν θα ήταν ορθό να την αλλάξουν, διότι γνωρίζουν ότι θα ρισκάρουν να χάσουν ψήφους. Οι Αμερικανοί πολιτικοί αλλάζουν συνήθως την πολιτική τους σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, μόλις κερδίσουν τη θέση στο οβάλ γραφείο. Αυτό ισχύει και για την Χάρις και για τον Τραμπ. Για τη Μέση Ανατολή ο Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αν θα υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών είναι αμφιλεγόμενο. Η πολιτική της Χάρις στο Μεσανατολικό θα εξαρτηθεί από τα άτομα που θα επιλέξει για συμβούλους της. Η Χάρις δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και θα τοποθετήσει άτομα σε κρίσιμες θέσεις όπως ο υπουργός Εξωτερικών που θα έχουν εμπειρία. Υπάρχουν πληροφορίες ότι τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αν η Χάρις κερδίσει τις εκλογές, θα αναλάβει ο νυν διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς που γνωρίζει και το Μεσανατολικό για να μπορέσει να την βοηθήσει να χαράξει πολιτική. Ενδέχεται να είναι πιο σκληρή από τον Μπάιντεν στην παροχή και προμήθεια όπλων προς το Ισραήλ, ωστόσο η αμερικανική πολιτική προς το Ισραήλ είναι ξεκάθαρη σε αυτή την περίπτωση. Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η πολιτική των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά στο Ισραήλ είναι ίδια».

Ποιος πιστεύετε θα είναι ο αντίκτυπος στις προεδρικές εκλογές εάν η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνήσει για μια συντονισμένη επίθεση με το Ισραήλ στο Ιράν;

«Ο αντίκτυπος αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη επίθεση με το Ισραήλ στο Ιράν θα είναι τεράστιος. Διότι αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Επίσης αν υπάρξει επίθεση σε αυτό μέγεθος και μετά ακολουθήσει μεγαλύτερη κλιμάκωση αυτό ταυτόχρονα θα επηρεάσει τις αγορές πετρελαίου, το οποίο σημαίνει χτύπημα στην οικονομία για της ΗΠΑ. Οι τιμές θα αυξηθούν κατευθείαν, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ζωή των Αμερικανών και τότε, ναι, οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως την Χάρις και όχι τον Τραμπ, διότι για τον ψηφοφόρο σήμερα, είναι η διακυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις που χειρίζεται την κρίση και θα κατηγορήσουν περισσότερο την Χάρις παρά τον Τραμπ. Οπότε ναι, οποιαδήποτε κλιμάκωση που περιλαμβάνει τη συμμετοχή αμερικανικών στρατευμάτων και κυρίως αν υπάρξουν θύματα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών».

Ποιο είναι το κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο αυτή τη στιγμή;

«Στο αμερικανικό Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς το Ισραήλ και από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από τους Ρεπουμπλικάνους. Υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την τελευταία ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Υπάρχουν μάλιστα και γερουσιαστές που υποστηρίζουν μια συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Υπάρχουν βέβαια και φωνές, που είναι ελάχιστες, όπως του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ. Όμως, κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια πρόταση αποτυγχάνει, διότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υποστήριξη στο Κογκρέσο για να επιβληθούν περιορισμοί στην πώληση όπλων προς το Ισραήλ, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή. Στη πλειοψηφία τους τα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν το Ισραήλ. Η υποστήριξη αυτή δεν θα αλλάξει, ειδικά τώρα που είναι προεκλογική περίοδος. Αναμφίβολα, η υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν έχει όρια στο αμερικανικό Κογκρέσο».