ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε κομήτης που είχε να φανεί από την εποχή των... Νεάντερταλ

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) όπως παρατηρήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 από την Κρήτη

C messier / Wikimedia Commons

Ένας κομήτης που έχει να περάσει από τη Γη από τότε που ζούσαν οι Νεάντερταλ, εμφανίστηκε ξανά στον ουρανό – και μπορεί να είναι ορατός και με γυμνό μάτι.

Ο κομήτης C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους στις αρχές του περασμένου έτους και πιστεύεται ότι περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο περίπου κάθε 80.000 χρόνια σε μια εξαιρετικά επιμήκη τροχιά, αναφέρει ο Guardian.

Ο Δρ. Γκρέγκορι Μπράουν, ανώτερος αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι ο κομήτης πιστεύεται ότι προέρχεται από το νέφος του Όορτ, το οποίο βρίσκεται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. «Πρόκειται για την τεράστια, περίπου σφαιρική περιοχή γύρω από τον Ήλιο, η οποία έχει παγωμένα απομεινάρια από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», είπε.

Τώρα όμως ο κομήτης βρίσκεται στα δικά μας μέρη. Έχοντας πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο στα τέλη του περασμένου μήνα, αναμένεται να κάνει το ίδιο με τη Γη γύρω στις 13 Οκτωβρίου.

«Το θέμα με τους κομήτες είναι ότι όσο πιο κοντά βρίσκονται σε εμάς, στη Γη, τόσο πιο φωτεινοί είναι, αλλά και όσο πιο κοντά είναι στον Ήλιο, επίσης τόσο πιο φωτεινοί είναι. Έτσι, η πλησιέστερη προσέγγιση δεν θα είναι απαραίτητα και η πιο φωτεινή στιγμή», δήλωσε ο Μπράουν.

Ίσως, σύμφωνα με τον Μπράουν, η πιο φωτεινή στιγμή να είναι γύρω στις 9 Οκτωβρίου, όταν ο κομήτης θα βρίσκεται σχεδόν απευθείας μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

«Οι κομήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι είναι ήδη αρκετά σπάνιοι και αυτός έχει τη δυνατότητα να είναι από τους πιο φωτεινούς που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Οπότε σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσουμε», δήλωσε.

Ο Μπράουν είπε ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος για το πόσο φωτεινός θα γίνει ο κομήτης καθώς θα πλησιάζει. «Απ' ό,τι φαίνεται, είναι ήδη ορατός με γυμνό μάτι σε καλές συνθήκες και υπάρχει πιθανότητα να γίνει σημαντικά φωτεινότερος. Αλλά πόσο φωτεινός; Ειλικρινά δεν ξέρουμε».

Πού θα τον δείτε

Προς το παρόν, όσοι θέλουν να δουν τον κομήτη θα πρέπει να κοιτάζουν ανατολικά νωρίς το πρωί, πριν από την ανατολή του ήλιου, προς τον αστερισμό Εξάς, σημείωσε ο Μπράουν. Συμπληρώνοντας ότι «θα περάσει από την άλλη πλευρά του ήλιου κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών».

Ο C/2023 A3 από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στις 28 Σεπτεμβρίου 2024

AlexL1024 / Wikimedia Commons

Κατά συνέπεια, από τις 13 Οκτωβρίου, οι καλύτερες πιθανότητες να δει κανείς τον κομήτη είναι αργά το βράδυ, μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάζοντας δυτικά προς τον αστερισμό του Βοώτη, είπε ο Μπράουν. Ο κομήτης είναι πιθανό να εμφανιστεί ως μια κηλίδα στον ουρανό με γυμνό μάτι – αν και η ουρά του θα πρέπει να είναι ορατή με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Ακόμη και αν το θέαμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ελπίζουν οι ειδικοί, όσοι παρατηρούν τα αστέρια μπορούν να είναι ικανοποιημένοι γνωρίζοντας ότι είναι από τους πρώτους που θα βλέπουν τον κομήτη από την Εποχή του Λίθου και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης