ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ: Ο διεθνολόγος Τρ. Καρατράντος αναλύει τους δύο κινδύνους για την Ελλάδα

An Israeli soldier carries a shell next to a tank in northern Israel on Friday, Sept. 27, 2024. (AP Photo/Baz Ratner)

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες από τον διαφαινόμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, τονίζει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις νέες απειλές και ειδικότερα στην ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.               

Αναλυτικότερα ο κ. Καρατράντος χαρακτήρισε την εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ στο νότο του Λιβάνου ως μία εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη.

«H Χεζμπολάχ επέλεξε να μετέχει στις εχθροπραξίες από τις πρώτες ώρες της εισβολής της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη. Το Ισραήλ υλοποιεί εδώ και 11 μήνες ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας σε Νότο και Βορρά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Καρατράντος επισημαίνει πως η ταχύτητα με την οποία κινείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Ισραήλ στο βόρειο μέτωπο είναι επίσης ένα στοιχείο που δείχνει πως το Τελ Αβίβ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω στα όσα έχει χαράξει ως στρατηγική.

«Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει με τις υβριδικές επιθέσεις με τους βομβητές και τους ασυρμάτους τις συνθήκες εκείνες που του δίνουν το περιθώριο να πλήξει με τρόπο καίριο και ουσιαστικό τη Χεζμπολάχ. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τόσο τα γεγονότα όσο και οι επιχειρήσεις είναι ενδεικτικά όχι πλέον των προθέσεων αλλά του σχεδιασμού του. Δεν θα υπάρξει υποχώρηση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος που έχει από την αρχή τεθεί».

Σε ερώτηση του CNN Greece εάν το επόμενο στάδιο αυτού του σχεδιασμού είναι μία χερσαία επιχείρηση ο διεθνολόγος ήταν ξεκάθαρος:

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει χερσαία επιχείρηση από το Ισραήλ καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο το Τελ Αβίβ θα καταφέρει να διασφαλίσει πως θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας πάνω στην οποία θα δομηθεί για τα επόμενα χρόνια το δόγμα ασφαλείας του Βορρά και φυσικά μέσα από την χρήση της οποίας οι πολίτες του Ισραήλ που έχουν εδώ και μήνες εκτοπιστεί θα επανέλθουν στο ζωτικό τους χώρο».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το μείζον δεν είναι εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί χερσαία στρατιωτική επιχείρηση από το Ισραήλ αλλά το πόσο σύντομα, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρώσει ο IDF το έργο που θα του ανατεθεί από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Καρατράντος αναφέρει πως εάν η επιχείρηση του Ισραήλ στον Βορρά έχει μεγάλη διάρκεια χωρίς να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι δεδομένο πως η νέα κρίση υπάρχει κίνδυνος να μεταλλαχθεί σε νέο «παγωμένο» μέτωπο, το οποίο κάποια στιγμή στο μέλλον θα φέρει νέα κρίση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι

Η νέα ανάφλεξη και οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο είναι ένας ξεκάθαρα επικίνδυνος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την Δύση, την Ευρώπη και την Ελλάδα, λέει ο κ. Καρατράντος ο οποίος εκτός από «το προφανές ζήτημα της κρίσης ενός πολέμου και των ειδικών συνθηκών που αυτό φέρνει στη γειτονιά μας» διαβλέπει και δύο ακόμη σημαντικούς κινδύνους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ενεργοποίηση μεγάλων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο στον οποίο «διαμένουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία οι οποίοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη».

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα για τον κ. Καρατράντο σχετίζεται με ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ειδικά σε μία Ευρώπη που όπως αναφέρει σε καμία περίπτωση «δεν κινείται en bloque» και στην οποία η ακροδεξιά έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή της, ειδικά στη Γερμανία, την Ιταλία και την Γαλλία.

Ο κ. Καρατράντος τονίζει πως η ριζοσπαστικοποίηση που θα προκύψει από τη νέα πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν είναι απίθανο να φέρει μία νέα γενιά μουσουλμάνων «δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Ευρώπη σε θέση ακραίας πίεσης και επικίνδυνης νουθεσίας».

Ο κίνδυνος για μία νέα Αραβική Άνοιξη μπορεί σήμερα να μην είναι ξεκάθαρος αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει».

«Ας μη λησμονούμε τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του ISIS πριν από κάποια χρόνια και τις δραματικές συνέπειες που έχει αυτή η κίνηση για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε μία πιθανή «δίνη» ενός τρομοκρατικού φαινομένου ο κ. Καρατράντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο:

«Η Ελλάδα είναι μία παραδοσιακά "ουδέτερη" χώρα σε τέτοιου τύπου τρομοκρατία. Δεν είμαστε βασικός στόχος ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου τύπου χτύπημα και στην Ελλάδα. Δεν είναι παλιά η ιστορία της εξάρθρωσης ομάδας που είχε ως στόχο ένα ισραηλινό εστιατόριο στην Αθήνα. Η τρομοκρατία αυτού του τύπου μεταλλάσσεται και έχει στον πυρήνα της στόχους σε ολόκληρο τον κόσμο ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα ή τον τύπο της χώρας».

Ο κ. Καρατράντος επέλεξε κλείνοντας να κάνει ειδική αναφορά και στον παράγοντα «Χ» της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι το Ιράν σήμερα έχει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στον πόλεμο που μαίνεται επί σχεδόν τρία χρόνια στην Ουκρανία.

Για τον κ. Καρατράντο, η Τεχεράνη έχει να κάνει σημαντικές επιλογές που είναι δεδομένο πως θα επηρεάσουν τις πολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και καλό θα ήταν να γίνει η κρισιμότητα της θέσης της ως ένα μείζον παγκόσμιο και όχι τοπικού χαρακτήρα θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης