ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο θάνατος του Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης - Να αποτραπεί η ανάφλεξη

Μπάιντεν: Ο θάνατος του Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης - Να αποτραπεί η ανάφλεξη
Ο Τζο Μπάιντεν AP Photo/Jacquelyn Martin

Ως «μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του», συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ζητώντας παράλληλα αποκλιμάκωση και ανακοινώνοντας αύξηση στρατευμάτων στην περιοχή.

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και οποιεσδήποτε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

«Τελικά, στόχος μας είναι να αποκλιμακώσουμε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο με διπλωματικά μέσα», ισχυρίστηκε.

Εντολή για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων

«Μόλις χθες, έδωσα εντολή στον Υπουργό Άμυνας μου να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική στάση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να αποτρέψει την επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου», είπε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «η αποκλιμάκωση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο με διπλωματικά μέσα».

«Στη Γάζα, επιδιώκουμε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Στον Λίβανο, διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία που θα επιστρέψει τους ανθρώπους με ασφάλεια στα σπίτια τους στο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο.

Είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, να απομακρυνθούν οι απειλές για το Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε.

Με πληροφορίες από: Biden says Nasrallah's death is "a measure of justice" for his victims, but calls for de-escalation