ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Η εξόντωση Νασράλα αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Ευθείες απειλές στο Ιράν

Νετανιάχου: Η εξόντωση Νασράλα αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή - Ευθείες απειλές στο Ιράν

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool, File

Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την εξολόθρευση του Χασάν Νασράλα, είναι πλέον γεγονός. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που επέστρεψε εκτάκτως από τη Νέα Υόρκη, το βράδυ του Σαββάτου (28/9) προχώρησε σε δημόσια δήλωση, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως ιστορική καμπή που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Προειδοποίησε, ωστόσο και τον ισραηλινό λαό ότι έρχονται «δύσκολες ημέρες».

«Ο Νασράλα δεν ήταν ένας τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Η εξόντωση του Νασράλα ήταν ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο θάνατος του Νασράλα θα επισπεύσει και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας (…) Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον εσύ πρώτος», είπε.

Με τον θάνατο του Νασράλα «...κανονίσαμε τους λογαριασμούς μας» με έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος «για τον φόνο αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες Αμερικανοί και δεκάδες Γάλλοι», συνέχισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό το 1983.

Ο Νετανιάχου επάινεσαι τον IDF, την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, τη Μοσάντ και τη Σιν Μπετ για τα επιτεύγματά τους — «και όχι μόνο χθες». Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος επέβλεπε την επιχείρηση με τους αρχηγούς ασφαλείας, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως παρά τις επιτυχίες του στρατού «...η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε ότι ο Νασράλα παρομοίασε το Ισραήλ με έναν «ιστό αράχνης», απαντώντας πως ο αρχηγός της Χεζμπολάχ ήρθε αντιμέτωπος με «τους χαλύβδινους τένοντες ενός ενωμένου έθνους αποφασισμένου να εγγυηθεί την ύπαρξη και το μέλλον του». Πράγματι, «...όλη η Μέση Ανατολή το έχει ανακαλύψει αυτό».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η εξάλειψη του Νασράλα έδωσε ελπίδα σε όλους όσοι αντιτίθενται στον άξονα του κακού, του Ιράν και σε όλους εκείνους που αγωνίζονται κάτω από τη βίαιη τυραννία του Ιράν και των πληρεξουσίων του στον Λίβανο, τη Συρία και όχι μόνο».

Παράλληλα, προειδοποίησε το «καθεστώς των αγιατολάχ» ότι «όσοι μας χτυπούν, θα τους χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει πουθενά στο Ιράν ή στη Μέση Ανατολή πέρα ​​από την εμβέλεια του μακρύ βραχίονα του Ισραήλ, και σήμερα ξέρετε πόσο αλήθεια είναι αυτό».

Αναφερόμενος στους πολίτες του Ισραήλ τόνισε πως «...αυτές είναι υπέροχες μέρες» και «φαίνεται να είναι μια ιστορική καμπή. Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου, οι εχθροί μας επιτέθηκαν και νόμιζαν ότι το Ισραήλ ήταν καθ' οδόν προς την εξαφάνιση. Ένα χρόνο αργότερα, καταλαβαίνουν πώς οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε άνοδο, και ότι είναι αποφασισμένο να κερδίσει τον πόλεμο, επιτρέποντας στους κατοίκους του βορρά να επιστρέψουν και να φέρουν πίσω τους ομήρους: «Δεν τους ξεχνάμε ούτε στιγμή».

Και ο Νετανιάχου έκλεισε την βιντεοσκοπημένη του δήλωσή λέγοντας: «Θα πολεμήσουμε μαζί και με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε μαζί».

Ερωτηματικό η χερσαία επιχείρηση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φέρεται να έχει συνομιλίες, αργά απόψε, για την πιθανή επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ βγαίνει εμφανώς κερδισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, μένει να φανεί ποιες θα είναι οι κινήσεις που γίνουν από εδώ και εμπρός.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει τις δικές της επιλογές:

  • να διατάξει μια χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο,
  • ή να συνεχίσει με μια αεροπορική εκστρατεία που έφερε τόσο ραγδαίες αλλαγές στο σκηνικό στη Μέση Ανατολή.

Εξόντωση Νασράλα: «Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο»

Εν τω μεταξύ, το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έγινε αφότου έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, αποκάλυψε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος του IDF, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Άλι Καράκι, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα αυτό, είπε ο Σοσάνι.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τριήμερο πένθος στον Λίβανο

Από την άλλη, πλευρά, στον Λίβανο επικρατεί πένθος και η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της οργάνωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου.

Ο Μικάτι συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Δευτέρα.