ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την προέλευση των βομβητών στο Λίβανο – Εκδίκηση ορκίζεται η Χεζμπολάχ

Θρίλερ με την προέλευση των βομβητών στο Λίβανο – Εκδίκηση ορκίζεται η Χεζμπολάχ

Αιματηρές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

(AP Photo/Bassam Masri)

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με την προέλευση των βομβητών που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 2.800. Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές, τους οποίους το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ αγόρασε από την Ταϊβάν, κάτι το οποίο διαψεύδει η τελευταία.

Σύμφωνα με τους πηγές των New York Times, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν προτού φτάσουν στον Λίβανο.

Μερικές δεκάδες γραμμάρια εκρηκτικής ύλης -ως και 57 γραμμάρια- τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα. Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανέζικο κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους Times.

Το σιιτικό κίνημα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την επίθεση και ορκίστηκε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση της επιχείρησης φαίνεται να κράτησε πολλούς μήνες, είπαν αρκετές πηγές στο Reuters. Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την εταιρεία της Ταΐβάν Gold Apollo, που φέρεται να εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφάλειας της Ταϊβάν, ωστόσο, δήλωσε στο CNNi σήμερα Τετάρτη 18/09, ότι η Ταϊβάν δεν έχει κανένα αρχείο να αποστέλλονται βομβητές της Gold Apollo στον Λίβανο ή στη Μέση Ανατολή

Η Gold Apollo έστειλε περίπου 260.000 βομβητές από την Ταϊβάν από τις αρχές του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, είπε ο αξιωματούχος στο CNNi.

Από τη Βουδαπέστη προήλθαν οι βομβητές, λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας με έδρα την Ταϊπέι, το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως.

Η Gold Apollo ανέφερε στη συνέχεια ότι η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη κατασκεύασε το συγκεκριμένο μοντέλο βομβητή ο οποίος χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη στις επιθέσεις κατά μελών της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία.

«Σε ό,τι αφορά το μοντέλο τηλεειδοποίησης AR-924 για το οποίο γίνεται λόγος στις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε η ίδια η Gold Apollo.

Εκδίκηση ορκίζεται η Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ευθέως τις εκρήξεις, αλλά είπε ότι οι ανώτεροι διοικητές αξιολογούν την κατάσταση «εστιάζοντας στην ετοιμότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα σε όλους τους τομείς».

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε ότι η επίθεση ήταν πιθανότατα απάντηση σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας από τη σιιτική πολιτοφυλακή εναντίον ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

Και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη 19/09, ομιλία στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον «δεν εμπλέκεται»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.

Ο Μίλερ τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι «νόμιμοι στόχοι» για οποιαδήποτε επιχείρηση, όμως απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Τεχεράνη να μην εκμεταλλευτεί το επεισόδιο αυτό για να πυροδοτήσει την αστάθεια και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Βίντεο καταγράφουν σκηνές πανικού από τις εκρήξεις

Σκηνές πανικού καταγράφηκαν τόσο στη Βηρυτό, όσο και σε άλλες πόλεις του Λιβάνου, όταν ξεκίνησε η επίθεση με τις ταυτόχρονες εκρήξεις των βομβητών.

Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφτασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.

Βίντεο από κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, καταγράφουν τις στιγμές που οι βομβητές εκρήγνυνται χωρίς καμία προειδοποίηση, τραυματίζοντας τους κατόχους τους.

Στα βίντεο φαίνονται κάποια από τα θύματα να προσπαθούν να διαβάσουν μήνυμα που έφτασε στον βομβητή τους, όταν αυτός σκάει ή κάποια άλλα θύματα έχουν τον βομβητή στις τσέπες ή την ζώνη τους.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Ιρανός πρέσβης στο Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τραυματίστηκε από έκρηξη στον βομβητή του.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές η πλειονότητα των τραυματιών, έχουν ακρωτηριασμένα χέρια ή πόδια, χωρίς όμως να λείπουν και οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι ή στο στήθος.