ΚΟΣΜΟΣ

Τα δυο σενάρια για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο

Τα δυο σενάρια για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο

Ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία της Βηρητού ωρες μετά το αρχικό κύμα εκρήξεων

AP Photo/Hassan Ammar

Αν και επίσημα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον εννιά νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς έγινε η ταυτόχρονη έκρηξη.

Σύμφωνα με το CNNi, μέχρι στιγμής, δύο είναι οι «ανταγωνιστικές» θεωρίες, που εξετάζονται για το πώς έγινε δυνατή η ταυτόχρονη έκρηξη όλων αυτών των συσκευών:

  • Η μια θεωρία είναι ότι υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.
  • Η δεύτερη θεωρία , είναι η επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής τους.

Ο Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μιλώντας στο CNNi είπε ότι οι εκρήξεις που αποτυπώνονται σε βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο φαίνονται «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για μια απομακρυσμένη παρέμβαση που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη της μπαταρίας λιθίου».

Ο Κένεντι είπε ότι θεωρεί τη δεύτερη θεωρία πιο πιθανή.

«Είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να είχε πράκτορες στη Χεζμπολάχ. Στους βομβητές να εμφυτεύτηκαν εκρηκτικά, τα οποία θα πυροδοτούσαν την έκρηξή τους μόνο όταν λάμβαναν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», είπε.

Οι αρχικές αναφορές λένε ότι οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης.

Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με την ακριβή ημερομηνία αγοράς ή το μοντέλο τους.