ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο - Γρίφος ο «εγκέφαλος» της επίθεσης

Επικίνδυνη κλιμάκωση οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο - Γρίφος ο «εγκέφαλος» της επίθεσης

Τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομέιο της Βηρυτού

AP Photo

Επικίνδυνη κλιμάκωση σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, αποτελεί η οργανωμένη επίθεση κατά μελών της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία, με την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών που στοχοποίησε τόσο μέλη της οργάνωσης, όσο και πολίτες. Την ώρα που παραμένουν ερωτηματικά για τον «εγκέφαλο» της επίθεσης, η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την επίθεση, που προκάλεσε 11 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

Η λιβανέζικη οργάνωση διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σήμερα θα συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο της χώρας.

Το Ισραήλ, δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα» στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον 8 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες σε όλη την χώρα

libanos epithesi bombites

Ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία της Βηρητού ωρες μετά το αρχικό κύμα εκρήξεων

AP Photo/Hassan Ammar

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, έχουν τραυματιστεί σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Ο Πρέσβης του Ιράν στη Βηρυτό ανάμεσα στους τραυματίες

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο Ιρανός πρέσβης στο Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τραυματίστηκε από έκρηξη στον βομβητή του.

«Μας δήλωσε πριν από μερικά λεπτά ότι είναι καλά, έχει τις αισθήσεις τους και ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο», πρόσθεσε η ιρανική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει αν ο βομβητής του ανήκε.

libanos epithesi bombites

Αστυνομικός ελέγχει αυτοκίνητο στο οποίο σημειώθηκε μια απο τις εκρήξεις στην Βηρυτό

AP Photo/Hussein Malla

Τραυματίες σε ολόκληρο τον Λίβανο, αλλά και την Συρία

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για "δεκάδες τραυματίες" κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Τραυματισμοί μελών της Χεζμπολάχ, σημειώθηκαν και στη Συρία. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του κινήματος, που έχει αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ, τραυματίστηκαν χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.