ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «χρεώνει» σε Μπάιντεν και Χάρις την επίθεση εναντίον του - Λεπτές ισορροπίες εν όψει εκλογών

Ο Τραμπ «χρεώνει» σε Μπάιντεν και Χάρις την επίθεση εναντίον του - Λεπτές ισορροπίες εν όψει εκλογών

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και νυν υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Alex Brandon

Τι και αν ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε θύμα δεύτερης απόπειρας δολοφονίας μέσα σε περίπου δύο μήνες, τι και αν βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει τίποτα από το πρόγραμμά του.

Μπορεί λοιπόν να βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με ένοπλο, όπως και στην ομιλία του στην Πενσιλβανία, όμως, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει απρόσκοπτα τις προεκλογικές του εκδηλώσεις. Εξάλλου, δεν ανέβαλε ούτε την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του, ούτε την αυριανή του επίσκεψη στο Μίσιγκαν, την Τετάρτη θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη και προς το τέλος της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, νωρίτερα, έδωσε μία ακόμη τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο Fox News, όπου επιτέθηκε κατά μέτωπο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, τους οποίους χαρακτήρισε ως «ηθικούς αυτουργούς» της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του.

«Μπάιντεν και Χάρις όπλισαν το χέρι του ενόπλου»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ο ύποπτος «πίστευε τη ρητορική του Μπάιντεν και της Χάρις και ενήργησε σύμφωνα με αυτήν» και πρόσθεσε: «Η ρητορική τους προκαλεί τους πυροβολισμούς εναντίον μου. Εγώ είμαι αυτός που πρόκειται να σώσει τη χώρα, και αυτοί είναι που καταστρέφουν τη χώρα – τόσο από μέσα όσο και από έξω».

Ο πρώην πρόεδρος επεσήμανε στα σχόλιά του, πως όσα αναφέρουν εναντίον του το τελευταίο διάστημα Μπάιντεν και Χάρις αποτελούν την πραγματική απειλή κατά της δημοκρατίας, και τόνισε: «Αυτοί οι δύο άνθρωποι αποτελούν την πραγματική απειλή, καθώς χρησιμοποιούν ιδιαίτερα εμπρηστική γλώσσα», είπε ο Τραμπ και συνέχισε: «Μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι εγώ - πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούν αυτοί, αλλά δεν το κάνω».

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως Μπάιντεν και Χάρις για την τελευταία πιθανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η προεκλογική τους εκστρατεία ενέπνεε βία εναντίον του: «Πιστεύω ότι η ρητορική Μπάιντεν και Χάρις, ήταν αυτή που ενήργησε και όπλισε το χέρι του δράστη», είπε ο Τραμπ και σημείωσε: «Το κάνουν με έναν συνδυασμό ρητορικής και μηνύσεων στις οποίες με τυλίγουν. Αυτά είναι τα πράγματα που ακούνε οι επικίνδυνοι ανόητοι, όπως ο σκοπευτής».

Αυτό είναι το βίντεο της σύλληψης του ενόπλου

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το βίντεο από τη σύλληψη του ενόπλου που φέρεται να είχε στήσει καρτέρι στον Ντόναλντ Τραμπ το μεσημέρι της Κυριακής στη λέσχη γκολφ της Φλόριντα. Ο φερόμενος ως επίδοξος δολοφόνος προσπάθησε να πυροβολήσει κατά του την πρώην προέδρου, την ώρα που εκείνος έπαιζε γκολφ και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Στα πλάνα που φαίνονται, ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ έχει πια ακινητοποιηθεί λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο και δεν αντιστέκεται στις Αρχές, ενώ ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνονται μέχρι να πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Ο δράστης εντοπίστηκε να κρύβεται σε θάμνους, οπλισμένος με ένα τυφέκιο.

Γράφημα CNNi: Ο Ρουθ πλησίασε στα 270 μέτρα

Όπως αναφέρει το CNNi μέσα από αποκαλυπτικό γράφημα, ο Ρουθ έφτασε αρκετά κοντά στον στόχο του. Συγκεκριμένα, περίπου 300 γιάρδες (περίπου 270 μέτρα) χώριζαν τους δύο άνδρες.

GRAF-TRUMP.jpg

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ κινούνταν μεταξύ της τρύπας πέντε και έξι στο γήπεδο γκολφ της Νότιας Φλόριντα, όταν συνέβη το περιστατικό. Ο ύποπτος, με τον οποίο ενεπλάκη η Μυστική Υπηρεσία, βρισκόταν μόλις μερικές τρύπες μπροστά, κάτι που επιβεβαίωσαν πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών πυροβόλησαν εναντίον του υπόπτου ως μέτρο προστασίας, βάζοντας τέλος στην απειλή.

Ποινική δίωξη για δύο αδικήματα

Μάλιστα, ο ύποπτος οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, όπου του ασκήθηκε δίωξη για δύο αδικήματα σχετιζόμενα για οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Ο Ρουθ εμφανίστηκε... χαμογελαστός ενώπιον του δικαστή, παρά το γεγονός ότι οι αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για δύο εγκλήματα:

  • κατοχή πυροβόλου όπλου από καταδικασμένο κακοποιό και
  • κατοχή πυροβόλου όπλου με σβησμένο σειριακό αριθμό.

Ο σβησμένος σειριακός αριθμός δυσκολεύει τις αρχές να εντοπίσουν το όπλο και μπορεί να σημαίνει μια πιο αργή διαδικασία για να προσδιοριστεί πώς το απέκτησε ο Ρουθ.

Ο πράκτορας του FBI που συνέταξε την ένορκη βεβαίωση που υποστηρίζει την ποινική καταγγελία δήλωσε ότι ο τύπος του όπλου που είχε ο 58χρονος δεν κατασκευάζεται στη Φλόριντα και ο πράκτορας υποψιάζεται ότι αποκτήθηκε από άλλη πολιτεία ή από το εξωτερικό. Ο Ρουθ αναμένεται να δηλώσει ένοχος ή αθώος κατά την απαγγελία κατηγορίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Απρόβλεπτες συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό

Πάντως, η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, θέτοντας νέο πλαίσιο αντιπαράθεσης σε μια ήδη βαθιά πολωμένη κοινωνία. Δύο φορές μέσα σε δύο μήνες, η Αμερική έχει αποφύγει παρολίγον την τραγωδία μιας σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, αλλά και τις ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει σε μια χώρα όπου η πολιτική αντιπαλότητα, έχει ήδη αποτυπωθεί σε πολλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi, τέτοια περιστατικά, αναδεικνύουν το κρυφό ρεύμα βίας που ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, κάτι που επιδεινώνεται από την εύκολη πρόσβαση σε όπλα.

Παράλληλα, η αμφισβήτηση των Μυστικών Υπηρεσιών, είναι πιθανό να προμηνύει νέο γύρο συζητήσεων τις επόμενες ημέρες σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας στις ΗΠΑ.

Πολιτικά, υπό κανονικές συνθήκες, μια προφανής απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου μπορεί να αναμένεται να εξαπολύσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε δημοσκοπική ώθηση. Ο πρώην πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα τελευταία γεγονότα, όμως είναι νωρίς για να φανεί ο πολιτικός αντίκτυπος.