ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Οι απρόβλεπτες συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό από τη δεύτερη επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Alex Brandon

Πρωτοφανή δεδομένα στις ΗΠΑ, αλλά και όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας ενός υποψήφιου Προέδρου, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.  

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, θέτοντας νέο πλαίσιο αντιπαράθεσης σε μια ή δη βαθιά πολωμένη κοινωνία.

Δύο φορές μέσα σε δύο μήνες, η Αμερική έχει αποφύγει παρολίγον την τραγωδία της δολοφονίας μιας σημαντικής πολιτικής προσωπικότητας κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, αλλά και τις ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει σε μια χώρα όπου η πολιτική αντιπαλότητα, έχει ήδη αποτυπωθεί σε πολλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi, τέτοια περιστατικά, αναδεικνύουν το κρυφό ρεύμα βίας που ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω από την αμερικανική πολιτική, κάτι που επιδεινώνεται από την εύκολη πρόσβαση σε όπλα.

Ο Τραμπ έχει ήδη υποστηρίξει, χωρίς στοιχεία, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Χάρις ήταν συνένοχοι στην απόπειρα δολοφονίας στην Πενσυλβάνια, επειδή ισχυρίζεται ότι έστρεψαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον του. Όμως, όλες οι δικαστικές υποθέσεις του Τραμπ έχουν προχωρήσει με τακτική διαταγή στα δικαστήρια και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας έρχεται στο πλαίσιο μιας ταραχώδους εκστρατείας που έχει αψηφήσει όλες τις μέχρι τώρα «συμβάσεις» που διέπουν την διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών. Για πρώτη φορά από το 1968, ένας εν ενεργεία πρόεδρος ακύρωσε την εκστρατεία επανεκλογής του, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, δίνοντας το δαχτυλίδι στην αντιπρόεδρο του. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει ήδη στο ποινικό του μητρώο καταδίκες, ενώ αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές διώξεις για την άνευ προηγουμένου προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές.

Άμεση αντίδραση από συμμάχους και αντιπάλους του Τράμπ

Τόσο η Καμάλα Χάρις, όσο και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν γρήγορα την «ανακούφισή τους» για το γεγονός ότι ο επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ εντοπίστηκε πριν προλάβει να πυροβολήσει και ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν ασφαλής. Η Χάρις είπε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Χαίρομαι που είναι ασφαλής. Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Ο Τραμπ δημοσίευσε γρήγορα ένα email συγκέντρωσης χρημάτων το απόγευμα της Κυριακής που έγραφε: «Είμαι Ασφαλές και καλά!».

«Τίποτα δεν θα με επιβραδύνει. ΔΕΝ θα ΠΑΡΑΔΩ ΠΟΤΕ!», έγραψε ο Τραμπ στο email που περιελάμβανε και ένα σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο συγκέντρωσης δωρεών.

Μια από τους βασικούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, η βουλευτής της Νέας Υόρκης Elise Stefanik, κυκλοφόρησε μια δήλωση επαναλαμβάνοντας την ιδέα ότι ο Τραμπ είχε γλιτώσει από τη Θεία Πρόνοια, θέση που αποτέλεσε βασικό θέμα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανάρτησε ότι μετά από αυτό που συνέβη, η χώρα είχε πλέον καθήκον να εκλέξει τον Τραμπ. «Ευτυχώς, ο Θεός συνεχίζει να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ. Ως Αμερικανοί πρέπει να ενωθούμε πίσω του τον Νοέμβριο για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, αφού επισκέφτηκε τον πρώην πρόεδρο στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την Κυριακή, είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε ωφεληθεί από τη θεϊκή παρέμβαση και έπαιξε στην αφήγηση ότι ο Τραμπ είναι αξεπέραστος. «Κανένας ηγέτης (στην) αμερικανική ιστορία δεν έχει υπομείνει περισσότερες επιθέσεις και παρέμεινε τόσο δυνατός και ανθεκτικός. Είναι ασταμάτητος».

Μεγαλώνουν τα ερωτηματικά για τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ

Ο άνδρας που συνελήφθη είχε εντοπιστεί από τη Μυστική Υπηρεσία, μέσα στη Λέσχη Γκόλφ του Ντ. Τραμπ στο West Palm Beach της Φλόριντα, κάτι που εγείρει και πάλι ερωτηματικά για την ικανότητα της Μυστικής Υπηρεσίας

Η Stefanik αναρωτήθηκε πώς «επιτράπηκε σε έναν δολοφόνο να έρθει ξανά τόσο κοντά στον Πρόεδρο Τραμπ;».

Η αμφισβήτηση της Μυστικής Υπηρεσίας, είναι πιθανό να προμηνύει νέο γύρο συζητήσεων τις επόμενες ημέρες σχετικά με το επίπεδο προστασίας του πρώην προέδρου.

Ζητούμενο εάν θα αλλάξει η ισορροπία

Υπό κανονικές συνθήκες, μια προφανής απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου μπορεί να αναμένεται να εξαπολύσει ένα κύμα συμπάθειας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πολιτική ώθηση.

Ο πρώην πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τα τελευταία γεγονότα για να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι είναι θύμα δίωξης που σκοπό έχει να τον κρατήσει από την εξουσία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η δεύτερη προφανής απόπειρα δολοφονίας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό αντίκτυπο από την πρώτη.

Τελικά, θα εναπόκειται στους ψηφοφόρους να διευθετήσουν αυτήν την απρόβλεπτη και επικίνδυνη προεκλογική περίοδο.

Με πληροφορίες από: New apparent Trump assassination bid is another dark moment with unpredictable political consequences

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης