ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο δράστης της νέας απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ - Τι «όπλισε» το «χέρι» του

Ποιος είναι ο δράστης της νέας απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ - Τι «όπλισε» το «χέρι» του

Ο συλληφθείς για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Ryan Wesley Routh / Facebook

Ένας 58χρονος κατασκευαστής κατοικιών στη Χαβάη είναι ο ύποπτος που συνελήφθη την Κυριακή (15/9) για τη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έπαιζε γκολφ. 

Πρόκειται για τον Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο οποίος φέρεται να είναι υποστηρικτής των Δημοκρατικών, μετά από έρευνες των Αρχών, με την υπόθεση να έχει περάσει πλέον στα «χέρια» του FBI.

Σύμφωνα με το CNNi, τον Ιούνιο του 2020, ο Ρουθ είχε ισχυριστεί ότι είχε ψηφίσει τον Τραμπ το 2016, αλλά έκτοτε είχε αποσύρει την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο: «Ενώ ήσουν η επιλογή μου το 2016, ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν διαφορετικός και καλύτερος από τον υποψήφιο Τραμπ, αλλά απογοητευτήκαμε και φαίνεται ότι χειροτερεύετε» έγραψε. «Θα χαρώ όταν φύγεις».

Μάλιστα, με βάση τα προφίλ του υπόπτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διαγράφηκαν βέβαια μέσα σε ώρες αφότου έγινε η απόπειρα, είναι θερμός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και είχε καταβάλει προσπάθειες να στρατολογήσει κόσμο για να πάει εκεί να πολεμήσει.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, εν μέσω εξαιρετικά τεταμένης εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου. Το περιστατικό συνέβη ενώ έπαιζε γκολφ στο ιδιόκτητο κλαμπ του μέσα στο οποίο είναι επίσης η κατοικία του στη Φλόριντα.

Με τουφέκι τύπου ΑΚ-47 η απόπειρα

Η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε με τουφέκι τύπου AK-47, με προσαρμοσμένη διόπτρα όπως αποκάλυψαν πράκτορές της Secret Service «άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλου».

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με όχημα μαύρου χρώματος, όμως αυτόπτης μάρτυρας έδωσε τα στοιχεία του οχήματος στην αστυνομία, που τον εντόπισε.

«Έχουμε κάποιον υπό κράτηση που είναι ο πιθανός ύποπτος», δήλωσε ο Ρικ Μπράντσο, ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Άγνωστα τα κίνητρα

Ωστόσο αξιωματούχος της Secret Service, ο Ραφαέλ Μπάρος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής οι αρχές «δεν είναι σίγουρες (...) πως αυτό είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε» εναντίον των πρακτόρων της.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι αυτός που πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του γηπέδου γκολφ όπου έπαιζε ο κ. Τραμπ. Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Οι αντιδράσεις Μπάιντεν και Χάρις

Η φερόμενη απόπειρα δίνει νέα τροπή στην ήδη εντελώς απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία: μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γλίτωσε παρά τρίχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, κατόπιν ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε εσπευσμένα η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

«Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».

Είναι ασαφές αν —ή πώς— γνώριζε ο ύποπτος πως έπαιζε γκολφ ο κ. Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, η απόπειρα εγείρει νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, την 13η Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος (2017-2021) τραυματίστηκε στο δεξί αυτί από πυρά νεαρού Αμερικανού, που κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή της Secret Service, όχι όμως προτού σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυματίσει άλλους δύο παριστάμενους σε προεκλογική ομιλία του κ. Τραμπ στην Πενσιλβάνια, μια από τις έξι ως επτά πολιτείες-κλειδιά των εκλογών (βορειοανατολικά).