ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ επιμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική παρά τις εντάσεις

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ επιμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική παρά τις εντάσεις

Ο «εκλεκτός» αντιπρόεδρος του Τραμπ Τζέι Ντι Βανς

(AP Photo/Matthias Schrader)

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζ. Ντ. Βανς, συνέχισε χθες Κυριακή να τροφοδοτεί τις ρατσιστικές φήμες εναντίον των αϊτινών μεταναστών που ζουν στο Οχάιο, την πολιτεία την οποία εκπροσωπεί στη Γερουσία, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του κυβερνήτη της, που είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος.

Η πόλη Σπρίνγκφιλντ έχει βρεθεί εδώ και μέρες στην καρδιά της επικαιρότητας και της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος Τραμπ θα αναμετρηθεί με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις: αιτία είναι ανυπόστατες φήμες που θέλουν αϊτινούς μετανάστες να τρώνε γάτες, σκύλους και άλλα ζώα συντροφιάς.

Ερωτηθείς σχετικά από το CBS για τις φήμες αυτές, που κυκλοφορούν κυρίως σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Βανς τις παρουσίασε ως βάσιμες: «έχω ακούσει πάνω από δέκα τέτοιες περιπτώσεις από ψηφοφόρους στο Σπρίνγκφιλντ, στο Οχάιο, από τις οποίες δέκα πιθανόν είναι επαληθευμένες και επιβεβαιωμένες».

«Εν μέρει, είναι απευθείας μαρτυρίες από πρώτο χέρι, για παράδειγμα πως μετανάστες επιτέθηκαν σε χήνες σε πάρκο για να τις σφάξουν και να τις φάνε», επέμεινε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες οι κατηγορίες αυτές, που αναπαρήγαγε ο κ. Τραμπ στο ντιμπέιτ του με την κυρία Χάρις, πυροδότησαν απειλές για τοποθέτηση βομβών και προσωρινό κλείσιμο σχολείων, ενώ η αστυνομία τρίζει τα δόντια και οι μετανάστες είναι τρομοκρατημένοι.

«Καταδικάζουμε όλες τις βιαιότητες και τις απειλές», είπε ταυτόχρονα ο κ. Βανς. «Όμως πρέπει να ειπωθεί ότι αυτά τα φρικτά προβλήματα στο Σπρίνγκφιλντ προκλήθηκαν από την πολιτική ανοίγματος των συνόρων» της αντιπροέδρου Χάρις, επέμεινε.

Η κοινότητα αυτή, το Σπρίνγκφιλντ, είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Αφού έφυγαν για να σωθούν από την φοβερή κρίση στη χώρα τους, περίπου 15.000 Αϊτινοί έφθασαν σε μια πόλη με λιγότερους από 60.000 κατοίκους το 2020 και συνέβαλαν στην ώθηση στην οικονομία της, όπως και σε αυτή του Οχάιο.

Ερωτηθείς από το ABC, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της συγκεκριμένης μεσοδυτικής πολιτείας, ο Μάικ ΝτεΓουάιν, χαρακτήρισε «γελοίες» τις φήμες αυτές, παρότι υποστηρικτής του πρώην προέδρου Τραμπ: «αυτές οι συζητήσεις για τους Αϊτινούς που τρώνε σκύλους και γάτες κι όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν», είπε.

«Οι Αϊτινοί βρίσκονται στο Σπρίνγκφιλντ νόμιμα. Ήρθαν να δουλέψουν. Το Οχάιο αναπτύσσεται και το Σπρίνγκφιλντ γνωρίζει πραγματικά αναγέννηση καθώς πολλές επιχειρήσεις έρχονται να εγκατασταθούν εδώ», επέμεινε.

«Αυτοί οι Αϊτινοί ήρθαν να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, κι όπως μας λένε οι ίδιες είναι εξαίρετοι εργαζόμενοι, και είναι πολύ ικανοποιημένες που τους έχουν, διότι ειλικρινά αυτό συνεισφέρει στην οικονομία», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.