ΚΟΣΜΟΣ

Το πλεονέκτημα που κινδυνεύει να χάσει ο Τραμπ, ο Βανς και οι Δημοκρατικοί της Χάρις

Το πλεονέκτημα που κινδυνεύει να χάσει ο Τραμπ, ο Βανς και οι Δημοκρατικοί της Χάρις
Republican presidential nominee former President Donald Trump reacts before speaking at a campaign event at Precision Custom Components, Monday, Aug. 19, 2024, in York, Pa. (AP Photo/Matt Slocum)

Το συνέδριο των Δημοκρατικών έχει πλέον τυπικό χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση η «μάχη» για την Προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν θα είναι μία απλή εξίσωση.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, η Κάμαλα Χάρις έχει ουσιαστικά καταφέρει να υπερκεράσει εμπόδια που φάνταζαν όχι απλά μεγάλα, αλλά μεγαλύτερα από το δικό της πολιτικό εκτόπισμα.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών που βρίσκεται σε εξέλιξη, προς έκπληξη ακόμη και των πλέον αισιόδοξων στελεχών του κόμματος, δεν έχει να επιλύσει σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Η Χάρις θα είναι η μόνη επιλογή για τους συνέδρους και ο Αντιπρόεδρος, προσωπική της επιλογή, είναι επίσης ζήτημα μόνο ανακοίνωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν αποχαιρέτησε και επίσημα τα μέλη που πριν από μία πενταετία δεν πίστευαν πως θα είναι αυτός που θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και επί της ουσίας εμφανίστηκε για να κάνει ακόμη ισχυρότερη την εντολή και την συσπείρωση στο πρόσωπο της Χάρις.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Δεν έχει κριθεί η μάχη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανατροπή ειδικά στις κρίσιμες πολιτείες και φαίνεται πως η κίνηση απομάκρυνσης από την κούρσα του Τζο Μπάιντεν, δίνει προβάδισμα στο κόμμα που επί δεκαετίες πιστά και από πολλά πόστα υπηρέτησε.

Όλα τα παραπάνω όμως όσο θετικά κι να δείχνουν για τους Δημοκρατικούς ειδικά μετά τον δικαιολογημένο θόρυβο που ξέσπασε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν κρίνει την μάχη των Προεδρικών εκλογών που θα δοθεί στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα περισσότερο από ποτέ βρίσκονται ενώπιος ενωπίω με μία σημαντική επιλογή στρατηγικής: καλούνται να μιλήσουν για πολιτική απέναντι σε ένα πρόσωπο που έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε «όπλο» έχει στα χέρια του προκειμένου ο πόλεμος να δοθεί στο δικό του πεδίο.

«Επιχειρήματα και όχι επί προσωπικου επιθέσεις»

Είναι αρκετοί οι Ρεπουμπλικάνοι από τον λεγόμενο «παραδοσιακό» πυρήνα του κόμματος που μιλούν σήμερα ανοιχτά κάνοντας έκκληση στον Τραμπ, να γυρίσει την ρητορική του στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και να αφήσει κατά μέρος την εικόνα και τις επιθέσεις επί προσωπικού που φαίνεται να ενδυναμώνει την Κάμαλα Χάρις.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο από επιχειρήματα ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, με τα οποία θα μπορούσε όχι απλά να ισοφαρίσει την απόσταση που καταγράφεται σήμερα δημοσκοπικά, αλλά να κερδίσει και τις κρίσιμες 6 πολιτείες που τα τελευταία 12 χρόνια βγάζουν Πρόεδρο.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Τραμπ έχει την διάθεση να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο έχει μάθει να προσεγγίζει τους Αμερικανούς, είναι δεδομένο όμως πως γνωρίζει καλά πως το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι κομβικό, ειδικά λίγο πριν την τελική ευθεία για τις κάλπες.

Η τακτική Τραμπ και ο ρόλος του Βανς

Αναλυτές από τις ΗΠΑ αναφέρουν και φαίνεται να συμφωνούν πως ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα είναι να πάει στο debate με την Κάμαλα Χάρις και να εκπλήξει πρώτα τους αντιπάλους και στη δυνέχεια του υποστηρικτές του κόμματός του.

Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον Τραμπ θα πρέπει να συμφωνεί πως αν κάποιος μπορεί να μεταστρέψει με μία κίνηση ή δήλωση το κλίμα αυτός είναι ο ίδιος.

Το πρόβλημα για τον Τραμπ όμως, δεν φαίνεται αυτή την φορά να αφορά ή να πηγάζει μόνο από τον ίδιο.

Ο Βανς, ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο ίδιος για αντιπρόεδρο σήμερα δεν αποδίδει δημοσκοπικά όπως θα περίμενε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του, ειδικά για το ζήτημα των αμβλώσεων, καταγράφουν αρνητικά ποσοστά ακόμη και στις γυναίκες που παραδοσιακά ψηφίζουν και στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους και ο Τραμπ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί χτύπημα και από τον δικό του πολιτικό χώρο.

Το εάν θα καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει και του υποψήφιου Αντιπροέδρου του την ρητορική φαντάζει δύσκολο αλλά στις ΗΠΑ και ειδικά την πολιτική τους έχουμε δει και μεγαλύτερες μεταστροφές.