ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αλλάζει τις ισορροπίες η χρήση δυτικών όπλων στη ρωσική ενδοχώρα

Ρώσος στρατιώτης εκτοξεύει οβίδες με Msta-B εναντίον ουκρανικών θέσεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας κοντά στην περιοχή του Κουρσκ στις 13 Σεπτεμβρίου, 2024.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Το «πράσινο» φως από Ουάσιγκτον και Λονδίνο περιμένει το Κίεβο για να επιταχύνει το σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο με την εισβολή στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ.

Οι συνεχείς κινήσεις από όλες τις πλευρές σε διπλωματικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον, αλλά και η παράλληλη κοινή παρουσία Βρετανία και ΗΠΑ στο Κίεβο λίγες ημέρες νωρίτερα, φέρνουν νέα δεδομένα στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Η βούληση του Κιέβου να επιταχύνει τις διαδικασίες που θα φέρουν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τη Μόσχα φαίνεται πως έχει αποτελέσματα σε ανώτατο επίπεδο μετά από σχεδόν τρία χρόνια μαχών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας λίγες ημέρες μετά την ουκρανική εισβολή στην επαρχία του Κουρσκ, είχε τονίσει πως η ουκρανική κίνηση ήταν θέμα άμυνας, καθώς το Κίεβο επιθυμεί να δημιουργήσει μία ζώνη άμυνας για τα ανατολικά της Ουκρανία εντός ρωσικών εδαφών.

Διπλή πίεση του Κιέβου στον Πούτιν

Αυτό όπως αποδεικνύεται σήμερα είναι «μισή αλήθεια». Η Ουκρανία εισβάλλοντας στο Κουρσκ ξεκάθαρα πιέζει τη Ρωσία από δύο πλευρές και επιχειρεί να το πράξει και από μία τρίτη.

Η άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αφαιρέσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων από το Ντονμπάς, το οποίο είναι σε πολιορκία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, είναι ένα ζήτημα για τον Ζελένσκι ο οποίος είχε στηρίξει τμήμα της στρατηγικής του σε αυτή την αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.

Το ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ανοίγει όμως παράλληλα τον δρόμο στο Κίεβο για ακόμη σημαντικότερα πλήγματα ουσίας και γοήτρου.

Η αποτυχημένη ουκρανική εισβολή στο Μπέλγκοροντ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι Ουκρανοί επιχείρησαν – αποτυχημένα – να εισβάλλουν και σε δεύτερη ρωσική επαρχία το Μπέλγκοροντ.

Εάν αυτή η νέα επιδρομή ήταν επιτυχημένη θα υπήρχε σημαντικό ζήτημα για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν εντός της Ουκρανίας και τότε όντως το Κίεβο θα είχε καταφέρει να επηρεάσει τα δρώμενα στα πεδία με μία αποκλειστικά δική του κίνηση.

Τη δυτική έγκριση για πλήγματα στη Ρωσία αναμένει ο Ζελένσκι

Το Κίεβο όμως φαίνεται με βάση τα στοιχεία πως κινείται αρκετά μεθοδικότερα από όσο αφήνει αν φανεί. Σε συνέχεια της επιχείρησης στο Κουρσκ επίσημα για ακόμη μία φορά ο Ζελένσκι ο οποίος έχει λάβει δυτικά μαχητικά, ζήτησε έγκριση ξανά για επιχειρήσεις εντός Ρωσίας.

Αυτό δεν είναι νέο ως αίτημα, αλλά αυτό που είναι καινοφανές είναι πως αυτή την φορά ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να επικοινώνησε και απτά δεδομένα που δείχνουν πως σε περίπτωση χορήγησης τέτοιας άδειας, η Μόσχα θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Οι Βρετανοί φαίνεται να έχουν δώσει την δική τους έγκριση, καθώς φαίνεται πως έχουν λάβει νωρίτερα τον φάκελο με τα στοιχεία από τον Ζελένσκι και έχουν συμφωνήσει στο γεγονός πως εάν ο Πούτιν δεν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο δεν θα υπάρξει ούτε και φέτος κάποια αξιόλογη πρόοδος στην ανατολική Ευρώπη.

Οι ενστάσεις από τις ΗΠΑ και η «ατάκα» Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ αν και διατηρούν ενστάσεις για το κατά πόσο θα είναι εφικτό να πιεστεί δραματικά το Κρεμλίνο φαίνεται να έχουν αποδεχθεί πως στοχευμένα χτυπήματα εντός Ρωσίας είναι δυνατό να φέρουν αλλαγές και σε κάποιο σημείο, εξέλιξη που θα φέρει ισορροπία στην περιοχή.

Το πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο είναι πως ο Ζελένσκι δεν δέχεται σήμερα απαγόρευση για χτύπημα στη ρωσική πρωτεύουσα επικαλούμενος πως η Ρωσία δεν έχει κανένα ενδοιασμό να χτυπά το Κίεβο, αλλά και τα μεγάλα του αστικά κέντρα κατά το δοκούν.

Αυτή η κατάσταση είναι σήμερα πιο ρευστή από ποτέ και η ατάκα του Τζο Μπάιντεν την περασμένη Παρασκευή πως «δεν σκέφτομαι ιδιαίτερα τον Πούτιν», ίσως να φέρει σημαντική κινητοποίηση, αλλά και εξελίξεις λίγο πριν φτάσουμε στις 22 Φεβρουαρίου και την συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή.

Ο κινδυνος χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία

Αυτό που δεν φαίνεται να υπολογίζει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος και φαίνεται πως δεν το έχουν στο τραπέζι και οι σημαντικότεροι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, είναι η πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τελικώς τακτικό πυρηνικό όπλο.

Η συνεχής επανάληψη της απειλής για πυρηνικό όλεθρο φαίνεται πως δεν προκαλεί σήμερα «ρίγος» στη Δύση αν και αυτό δεν αποκλείει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης