ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Βρετανίας: «Δεν θα δεχθούμε εκφοβισμό από τον Πούτιν»

ΥΠΕΞ Βρετανίας: «Δεν θα δεχθούμε εκφοβισμό από τον Πούτιν»

O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι

AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι λέγοντας ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της δεν θα «δεχθούν εκφοβισμό από τον Πούτιν και τις ξεδιάντροπες μεγαλοστομίες του». 

Η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Κιρ Στάρμερ είναι αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις για να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Ο Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε στο Sky News ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Δύση στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο είναι «εντελώς απαράδεκτες».

Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στα στρατεύματα να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στη Ρωσία, ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που είχαν γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την έγκριση των ΗΠΑ, η οποία ήταν απαραίτητη καθώς τα εξαρτήματα του Storm Shadow κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Ο Λάμιο δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες για το γιατί δεν ελήφθη απόφαση.

«Υπάρχει μια συζήτηση για περαιτέρω πυραύλους. Και το συζητάμε αυτό ως σύμμαχοι, όπως θα περίμενε κανείς» πρόσθεσε.