ΚΟΣΜΟΣ

Ασφυκτικές πιέσεις σε Στάρμερ να εγκρίνει χρήση πυραύλων εντός Ρωσίας χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ

Ασφυκτικές πιέσεις σε Στάρμερ να εγκρίνει χρήση πυραύλων εντός Ρωσίας χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Russian Defense Press Service via AP

Φόβους ότι η Ρωσία έχει μοιραστεί πυρηνικά μυστικά με το Ιράν με αντάλλαγμα την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη στη Μόσχα εκφράζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ακόμη και χωρίς το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον.

Η ανησυχία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πάντως ο Στάρμερ δέχεται ισχυρές πιέσεις να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ακόμη και χωρίς το πράσινο φως από τις ΗΠΑ. Όπως αποκάλυψαν οι Sunday Times ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας - οι Γκραντ Σπας, Μπεν Γουάλας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, Πένι Μόρντοντ και Λίαμ Φοξ – προτρέπουν τον πρωθυπουργό να μην διστάσει να ανάψει το πράσινο φως στο Κίεβο για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προειδοποιώντας πως «περαιτέρω καθυστέρηση θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν».

Την ίδια ώρα η Μόσχα δηλώνει ότι η χρήση τους θα είναι κήρυξη πολέμου και διαμηνύει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαντήσει με χρήση πυρηνικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει εδώ και μήνες έκκληση στους συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους εναντίον στόχων στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα των ρωσικών δυνάμεων να εξαπολύουν επιθέσεις στη χώρα του.

Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον αγώνα που δίνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των ρώσων εισβολέων.

Σε μία άλλη εξέλιξη μονάδες των ρωσικών δυνάμεων αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας με στόχο επτά ρωσικές περιοχές, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (15/9) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα 15 από τα drones καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ που συνορεύει με την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν στις περιοχές Σμολένσκ, Ορλόφ, Μπέλγκοροντ, Καλούγκα και Ροστόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου στην εφαρμογή Telegram.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερα ρωσικά πλήγματα χθες Σάββατο (14/9) στην Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ο περιφερειάρχης Ιβάν Φιόντοροφ ανέφερε ότι οβίδες του ρωσικού πυροβολικού έπληξαν γεωργική επιχείρηση, σκοτώνοντας τρεις εργάτες.

Πυραυλική επίθεση σε προάστιο της Οδησσού προκάλεσε τον θάνατο ενός ζευγαριού και τον τραυματισμό μιας 65χρονης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ολέχ Κίπερ μέσω ανάρτησης στο Telegram, καταγγέλλοντας τη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Χερσώνα ένας 60χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από ρωσικό πλήγμα και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, ανέφερε ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Προκούντιν σε σχετική ενημέρωση.

Στην περιοχή του Χαρκόβου, ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Tornado-S εναντίον της κοινότητας Πίσκι-Ράντκιβσκι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέχ Σινιεχούμποφ. Μια 72χρονη εντοπίστηκε νεκρή στα χαλάσματα κτηρίου, ενώ δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, συμπλήρωσε.