ΚΟΣΜΟΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδικάζουν την εξαγωγή βαλλιστικών πυραύλων απο το Ιράν στη Ρωσία

Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/ Ohad Zwigenberg)

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 καταδίκασαν σήμερα «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» τις εξαγωγές του Ιράν και την προμήθεια ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη στον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να σταματήσει τέτοιες μεταφορές βαλλιστικών πυραύλων, UAVs και σχετικής τεχνολογίας, που αποτελούν άμεση απειλή για τον ουκρανικό λαό καθώς και για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια ευρύτερα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ των χωρών της G7.

Το G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εθεάθη σε ρωσικό λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο CNNi.

Το Port Olya 3 αναγνωρίστηκε από τη Maxar Technologies σε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου στο Port Olya στο Αστραχάν. Το πλοίο βρισκόταν προηγουμένως στο ιρανικό λιμάνι του Αμιραμπάντ στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου. Κάποια στιγμή έκλεισε τον αναμεταδότη του.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «χρησιμοποίησε το σκάφος Port Olya-3 για τη μεταφορά CRBM από το Ιράν στη Ρωσία».

Το CNNi ανέφερε ότι το Ιράν μετέφερε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για να τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Seyed Abbas Araghchi αρνήθηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, αναρτώντας στο X: «Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ και η E3 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) ενεργούν με ψευδείς πληροφορίες και εσφαλμένη λογική. Το Ιράν ΔΕΝ έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους προς τη Ρωσία. Τελεία και παύλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης