ΚΟΣΜΟΣ

Πλοίο ύποπτο για μεταφορά ιρανικών πυραύλων στην Ρωσία εντοπίστηκε στην Κασπία

Πλοίο ύποπτο για μεταφορά ιρανικών πυραύλων στην Ρωσία εντοπίστηκε στην Κασπία
Iranian Army via AP

Στην δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών που φέρεται να εικονίζουν ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν στη Ρωσία, προχώρησε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Επικαλούμενο ουκρανικές πηγές, το Sky News, αναφέρει ότι το ρωσικό πλοίο ελλιμενίστηκε στο ρωσικό λιμάνι Όλια, στην Κασπία Θάλασσα, στις 4 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλοίο «Port Olya 3» μετέφερε περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πιθανόν για χρήση στον πόλεμο με την Ουκρανία. Οι δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η ομάδα Sky News Data & Forensics δείχνουν το πλοίο ελλιμενισμένο στο λιμάνι Όλια στην περιοχή του Αστραχάν. Νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου, το «Port Olya 3» βρισκόταν στο ιρανικό λιμάνι Amirabad.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι πύραυλοι Fateh-360, με βεληνεκές άνω των 70 μιλίων, φορτώθηκαν σε εμπορευματικό τρένο μετά την άφιξη του πλοίου στη Ρωσία. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το πλοίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του AIS για αρκετές ημέρες, στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά για να κρύβονται κινήσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ιράν.

Εκλήθη ο Ιρανός επιτετραμμένος στο Λονδίνο

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο του Ιράν στην χώρα, τον ανώτερο διπλωμάτη της Τεχεράνης στο Λονδίνο, σχετικά με τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία.

«Σήμερα σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι η όποια μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία θα εκληφθεί ως μια επικίνδυνη κλιμάκωση και θα υπάρξει σημαντική απάντηση».