ΚΟΣΜΟΣ

Πλοίο που πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικούς πυραύλους εντοπίστηκε στο λιμάνι του Αστραχάν

Πλοίο που πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικούς πυραύλους εντοπίστηκε στο λιμάνι του Αστραχάν

Ρώσοι στρατιώτες καμουφλάρουν βαλλιστικό πύραυλο, στις 23 Ιουλίου 2024.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εθεάθη σε ρωσικό λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο CNNi.

Το Port Olya 3 αναγνωρίστηκε από τη Maxar Technologies σε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου στο Port Olya στο Αστραχάν. Το πλοίο βρισκόταν προηγουμένως στο ιρανικό λιμάνι του Αμιραμπάντ στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης του πλοίου. Κάποια στιγμή έκλεισε τον αναμεταδότη του.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «χρησιμοποίησε το σκάφος Port Olya-3 για τη μεταφορά CRBM από το Ιράν στη Ρωσία».

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, η Ρωσία έλαβε την πρώτη αποστολή CBRM (βαλλιστικοί πύραυλοι κοντινής εμβέλειας) από το Ιράν», ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανακοίνωσε κυρώσεις στο Port Olya 3, σε άλλα πλοία και πολλούς Ιρανούς.

Το CNNi ανέφερε ότι το Ιράν μετέφερε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία για να τους χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σε μία κίνηση κλιμάκωσης της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία.

Η στρατιωτική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας έχει γίνει πιο στενή από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το Ιράν έχει προμηθεύσει χιλιάδες επιθετικά drones «Shahed» στη Ρωσία και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, άνοιξε και ένα εργοστάσιο κατασκευής drones στη Ρωσία.

Οι δορυφορικές εικόνες εμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Λονδίνο την Τρίτη (10/09) ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι ο ρωσικός στρατός είχε λάβει αποστολές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Fatah-360 και «πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία».

Το Fateh-360 έχει αυτονομία έως και 75 μίλια (120 χιλιόμετρα) και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 330 λιβρών (150 κιλά). Το ωφέλιμο φορτίο του Fateh-360 μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό πολλών ρωσικών εναέριων βομβών, αλλά θα ήταν πιο αποτελεσματικό στη στόχευση θέσεων πρώτης γραμμής στην Ουκρανία από μεγάλη απόσταση, ενώ θα ήταν και πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτίμησε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους που παρέχονται από το Ιράν για να στοχεύσουν την ουκρανική ενεργειακή, στρατιωτική και πολιτική υποδομή τους επόμενους μήνες».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Seyed Abbas Araghchi αρνήθηκε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προμήθευσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, αναρτώντας στο X: «Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ και η E3 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) ενεργούν με ψευδείς πληροφορίες και εσφαλμένη λογική. Το Ιράν ΔΕΝ έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους προς τη Ρωσία. Τελεία και παύλα».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν, Shahriar Amouzegar, αυτή την εβδομάδα μετά τις αναφορές για αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, προειδοποιώντας τον ότι οι συνέπειες θα ήταν «καταστροφικές και ανεπανόρθωτες» για τις σχέσεις Ουκρανίας-Ιράν, εάν οι αναφορές ήταν αληθινές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε την Τετάρτη το CNNi αρνήθηκαν να σοχλιάσουν.

Το ISW - μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον - σημείωσε ότι το Ιράν είχε στο παρελθόν μεταφέρει όπλα από τα λιμάνια του Amirabad και του Anzali στην Κασπία Θάλασσα στο Αστραχάν. Το Port Olya 3 έχει πραγματοποιήσει φέτος δώδεκα καταγεγραμμένες επισκέψεις στα δύο ιρανικά λιμάνια. Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, είχε αναχωρήσει από το ρωσικό λιμάνι για ένα ακόμη ταξίδι.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον είχε «προειδοποιήσει ιδιωτικά το Ιράν ότι μία τέτοια κίνηση θα σήμαινε δραματική κλιμάκωση».

Είπε ότι δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του Fateh-360, η προμήθεια του οποίου «επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, ενώ αφιερώνει τους νέους πυραύλους που λαμβάνει από το Ιράν για στόχους κοντινότερης εμβέλειας».

Με πληροφορίες από: Russian ship suspected of delivering Iranian ballistic missiles seen at Caspian Sea port, CNN