ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 18 οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 18 οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ

Το σχολείο al-Jaouni του ΟΗΕ στην Νουσεϊράτ που χτυπήθηκε για πέμτη φορά

ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA/MOHAMMED SABER

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο της Γάζας που φιλοξενούσε εκτοπισμένους σκότωσε  τουλάχιστον 18, μεταξύ των οποίων και προσωπικό του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την παλαιστινιακή ανθρωπιστική βοήθεια, έξι υπάλληλοι του ΟΗΕ είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την αερπορική επιδρομή σε ένα σχολείο του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε καταφύγιο στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας και του νοσοκομείου της πόλης, τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το χτύπημα είχε στόχο τις εγκαταστάσεις της UNRWA στο Al Jaouni, το οποίο δεν λειτουργεί ως σχολείο από τον Οκτώβριο. Υπολογίζεται ότι 12.000 εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν καταφύγει στο σχολείο, δήλωσε η UNRWA.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που το σχολικό συγκρότημα γίνεται στόχος από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ και έναν εκπρόσωπο της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «διεξήγαγε ακριβή πλήγμα εναντίον τρομοκρατών» που δρούσαν εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι «λήφθηκαν πολυάριθμα μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος να βλάψουν αμάχους», λέγοντας ότι το περιστατικό ήταν «ένα περαιτέρω παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης πολιτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο X. «Αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσουν τώρα».

«Από την αρχή αυτού του πολέμου, τουλάχιστον 220 μέλη του προσωπικού της UNRWA έχουν σκοτωθεί στη Γάζα», έγραψε στο X, ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini. «Όσο περισσότερο επικρατεί η ατιμωρησία, τόσο περισσότερο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι συμβάσεις της Γενεύης θα γίνονται άσχετα», συμπλήρωσε.