Πώς... μεταφράζεται η «αλλαγή του πυρηνικού δόγματος» της Ρωσίας μετά τα ουκρανικά χτυπήματα
Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ συνεχίζεται χωρίς ωστόσο το Κίεβο να έχει καταφέρει να ανακόψει τη ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να φιλοδοξεί να φτάσει στον στρατηγικό κόμβο του Ποκρόβσκ. Η αυξανόμενη ουκρανική πίεση ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί και την πρώτη φορά που μια πυρηνική δύναμη αντιμετωπίζει εισβολή και κατοχή από άλλη χώρα.
Το Κίεβο πραγματοποίησε μια σειρά από επιθέσεις με drones στη Ρωσία, με αποτέλεσμα δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις να παραδοθούν στις φλόγες. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αυτό μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ωστόσο δεν... διευκρίνισε τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές.
Το ισχύον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από κάποιον εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης, η οποία απειλεί την ύπαρξη του κράτους.
Το χτύπημα που θα «παγώσει» τους πάντες
Η τελευταία αλλαγή στα δεδομένα σε έναν πόλεμο στον οποίο έχουμε δει αλλαγές συσχετισμών και πλεονεκτήματος δεκάδες φορές, αυξάνει αναλογικά και τις πιθανότητες η Μόσχα να σχεδιάσει και τελικά να υλοποιήσει ένα χτύπημα που θα «παγώσει» τους πάντες.
Η χρήση τακτικών πυρηνικών μπορεί να μην έχει προκριθεί έως και σήμερα, αλλά αυτό δεν αποκλείει την «προβοκάτσια» ή και ένα «πυρηνικό» δυστύχημα. Ειδικά εάν ρωσικός πυρηνικός σταθμός βρεθεί σε ουκρανικά χέρια, ίσως η Μόσχα να επιλέξει να καταστρέψει αντί να διαπραγματευτεί.
Άλλωστε, όλο αυτό το κλίμα και τα δεδομένα σε πεδία και διπλωματία οδηγούν το τελευταίο διάστημα τη Ρωσία σε συχνά και κυρίως όλο και πιο μεγάλα χτυπήματα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια με ιρανικά drones κατά κύριο λόγο. Τα αποθεματικά όμως της Ουκρανίας φαίνεται πως είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση και πως το 80% των επιθέσεων δεν βρίσκει στόχο.
Οι κινήσεις στη «σκακιέρα»
Αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν πως με τον τρόπο που επιχειρούν σήμερα στα ρωσικά εδάφη οι ουκρανικές δυνάμεις και με βάση τα στοιχεία μάχης που έχουν συγκεντρωθεί είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να επιχειρεί να πάρει στην κατοχή του τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ την ίδια στιγμή που εισβάλλοντας και στην γειτονική επαρχία του Μπέλγκοροντ αυξάνει τις πιέσεις στη Μόσχα για υποχώρηση από το Ντονμπάς.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το σχέδιο του Κιέβου δείχνει σήμερα να αποδίδει, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για μία ακραία ρωσική απάντηση όσο η Μόσχα δεν βρίσκει τρόπο να αντεπιτεθεί και όσο ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παίρνει την απόφαση να στείλει εκ νέου στρατό στα συγκεκριμένα σημεία.
Πώς θα «βρει» ο χειμώνας Κίεβο και Μόσχα
Εάν η Ουκρανία καταφέρει να διατηρήσει αυτό το χειμώνα τις ενεργειακές της υποδομές ανέπαφες και συνεχίσει να οχυρώνει τις θέσεις της εντός των ρωσικών εδαφών θα έχει καταφέρει κάτι που δεν έκανε με την «αντεπίθεση» που αποδεδειγμένα απέτυχε πριν από ενάμιση χρόνο.
Έναν μήνα σχεδόν μετά την ουκρανική εισβολή στα ρωσικά εδάφη και φαίνεται πως η Μόσχα σήμερα δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει τις δικές της επαρχίες και αυτό αυξάνει τους κινδύνους για μία ακραία κλιμάκωση.
Οι Ουκρανοί επιχειρούν στην επαρχία του Κουρσκ από τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου και έναν μήνα σχεδόν μετά την εισβολή σε ρωσικά εδάφη δεν έχουν βρει απέναντί τους συντονισμένη ρωσική απάντηση για ανακατάληψη των εδαφών της Μόσχας.
Με την εικόνα που έχουμε από τα συγκεκριμένα πεδία και τη Ρωσία να επιχειρεί την ανακατάληψη των συγκεκριμένων περιοχών, το ζήτημα γίνεται ακόμη περιπλοκότερο καθώς μοιάζει πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αντεπίθεση με αποτελέσματα.
Το Κίεβο έχει ξεκαθαρίσει μεν προς όλους πως τα εδάφη της Ρωσίας δεν αποτελούν το διακύβευμα της ενέργειάς του, αλλά μέσο πίεσης και είναι ξεκάθαρο πως ο Ζελένσκι έχει δώσει σαφείς οδηγίες, ώστε η προέλαση των δυνάμεων της χώρας του να μην σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί ένα κρίσιμο για τις εξελίξεις αποτέλεσμα.
Το ποιο είναι αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα και αναμένεται να είναι και μία από τις βασικές ερωτήσεις που θα θέσει στον Ουκρανό ομόλογό του ο Τζο Μπάιντεν.
Ο ρόλος των ομήρων
Η αλήθεια είναι πως ο Ζελένσκι έχει φροντίσει να διαθέτει αρκετά όπλα στο δικό του οπλοστάσιο για την συγκεκριμένη επιχείρηση και όχι μόνο στρατιωτικού τύπου. Για παράδειγμα οι σαφέστατες και ρητές εντολές προς τους Ουκρανούς κομάντος να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους από τα ρωσικά εδάφη έχουν αποδώσει και όπως έχει ανακοινωθεί από το ουκρανικό επιτελείο στρατού, περισσότεροι από 550 νεαροί Ρώσοι στρατιώτες έπεσαν αιχμάλωτοι.
Η Μόσχα δεδομένα θα επιχειρήσει -αν δεν το έχει ήδη πράξει- να πάρει πίσω τους νεαρούς Ρώσους εφέδρους, καθώς όσο περισσότερο μένουν στα χέρια των Ουκρανών, τόσο θα αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι επιχειρεί παράλληλα με τα πλήγματα και τα δεκάδες σαμποτάζ σε ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό για την δική του πλευρά πόλο πίεσης απευθείας στην ρωσική κοινωνία.
Δεν είναι μόνο οι οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που αργά ή γρήγορα θα αντιδράσουν και παρά την απόσταση από την Μόσχα η φωνή τους θα φτάσει στην κοινωνία αλλά και οι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι κάτοικοι της επαρχίας που έχουν αφήσει τις εστίες τους και έχουν βρει καταφύγιο στη ρωσική ενδοχώρα.
Αν η Ρωσία δεν κινηθεί αποτελεσματικότερα είναι δεδομένο πως και οι δύο δείκτες (όμηροι - εκτοπισμένοι) θα αυξηθούν και μέχρι την έλευση του χειμώνα στην περιοχή δεν είναι απίθανο ο Πούτιν να βρεθεί στην θέση που έφερε τον Ζελένσκι πριν από σχεδόν τρία χρόνια το 2022.