ΚΟΣΜΟΣ

Τετράχρονο αγόρι έσπασε αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο - «'Ηταν περίεργος να δει τι έχει μέσα»

Τετράχρονο αγόρι έσπασε αγγείο ηλικίας 3.500 ετών σε μουσείο - «'Ηταν περίεργος να δει τι έχει μέσα»

Το σπασμένο αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. και ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα, επειδή είχε βρεθεί άθικτο

Hecht Museum staff

Ένα αγγείο ηλικίας 3.500 ετών έγινε κομμάτια όταν ένα τετράχρονο αγόρι το έριξε κατά λάθος κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μουσείο στο Ισραήλ.

Το Μουσείο Χεχτ στη Χάιφα δήλωσε στο BBC News ότι το αγγείο χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2.200 και 1.500 π.Χ. και ήταν ένα σπάνιο τεχνούργημα, επειδή είχε βρεθεί άθικτο.

Είχε εκτεθεί κοντά στην είσοδο του μουσείου χωρίς προστατευτικό γυαλί, καθώς το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει «ιδιαίτερη γοητεία» στην προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων «χωρίς εμπόδια».

«Περίεργος για το τι υπήρχε μέσα»

Ο πατέρας του αγοριού, δήλωσε ότι ο γιος του «τράβηξε ελαφρά το αγγείο» επειδή ήταν «περίεργος για το τι υπήρχε μέσα», με αποτέλεσμα αυτό να πέσει. Ο ίδιος είπε ότι έπαθε σοκ όταν είδε τον γιο του δίπλα στο σπασμένο αγγείο και στην αρχή σκέφτηκε ότι «δεν ήταν το παιδί μου που το έκανε». Ωστόσο, αφού ηρέμησε το αγόρι, μίλησε με τον φύλακα.

Το Μουσείο Hecht δήλωσε ότι το παιδί έχει προσκληθεί ξανά στην έκθεση με την οικογένειά του για μια οργανωμένη ξενάγηση μετά το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκθέματα της έκθεσης καταστρέφονται σκόπιμα και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της αστυνομίας», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου. «Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο και η αντίδραση θα είναι ανάλογη».

Έχει επίσης οριστεί ειδικός συντηρητής για την αποκατάσταση του βάζου, το οποίο θα επιστρέψει στη θέση του «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

jar1.jpg

Το αγγείο είχε εκτεθεί κοντά στην είσοδο του μουσείου χωρίς προστατευτικό γυαλί

Hecht Museum staff

Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι θα νιώσουν «ανακούφιση» όταν δουν το βάζο να αποκαθίσταται, αλλά πρόσθεσε ότι «λυπούνται» επειδή «δεν θα είναι πλέον το ίδιο αντικείμενο».

Το μουσείο ανέφερε ότι «όποτε είναι δυνατόν, τα αντικείμενα εκτίθενται χωρίς εμπόδια ή γυάλινους τοίχους». Και «παρά το σπάνιο περιστατικό» σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Για κρασί και ελαιόλαδο

Το αγγείο πιθανότατα προοριζόταν αρχικά να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά κρασιού και ελαιόλαδου. Προηγήθηκε της εποχής του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ και του βασιλιά Σολομώντα και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής της Χαναάν.

Παρόμοια κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών είναι συνήθως σπασμένα ή ελλιπή όταν αποκαλύπτονται, καθιστώντας αυτό το άθικτο αγγείο «ένα εντυπωσιακό εύρημα» όταν ανακαλύφθηκε, πρόσθεσε το μουσείο.

Το Μουσείο Χεχτ βρίσκεται στους χώρους του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ και συλλέγει αντικείμενα αρχαιολογίας και τέχνης.