ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα πέντε πιο παράξενα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Tα πέντε πιο παράξενα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Unsplash

Εάν δεν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας να παρασύρεται με περιέργεια σε μια τεράστια έκθεση για το μεγαλύτερο σχοινί όλων των εποχών ή τη μεγαλύτερη μπάλα νήματος στον κόσμο, τότε ειλικρινά δεν έχετε ζήσει.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 3.000 μουσεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που κυμαίνονται από αυτά που υποδέχονται εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση, έως εκείνα που κυριολεκτικά παρακολουθούνται από ελάχιστα άτομα σε μια καλή χρονιά.

Δεν σκοπεύει να αναγνωριστεί κάθε μουσείο ως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν τη θέση τους ανάμεσα στο πάνθεον των επίσημα διαπιστευμένων ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για να προσφέρουν μια εικόνα για μια μικρότερη και πιο παράξενη εκτιμώμενη πτυχή του πολιτισμού.

Μερικά είναι ομολογουμένως πιο περίεργα από άλλα για διαφορετικούς λόγους, με τα ακόλουθα πέντε να είναι τα πιο παράξενα και ιδιόμορφα:

Το Βρετανικό Οδοντιατρικό Μουσείο

Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο. Επομένως, όπως είναι φυσικό, τα εκθέματα εδώ είναι όντως παράξενα.

Υπάρχουν οδοντοστοιχίες φτιαγμένες από δόντια νεκρών στρατιωτών, μηχανήματα και εργαλεία από ξεπερασμένες πρακτικές.

Για όλους, ωστόσο, το Βρετανικό Οδοντιατρικό Μουσείο προσφέρει μια εκπαιδευτική, ενημερωτική και εκπληκτικά καλλιτεχνική εκδρομή στην ιστορία της οδοντικής υγιεινής.

Μουσείο μολυβιών Derwent

Το πρώτο μολύβι στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία κατασκευάστηκε το 1564 στην πόλη Keswick στην περιοχή Lake District.

Η τοποθεσία Derwent βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το αρχικό εργοστάσιο όταν ένα ορυχείο γραφίτη στην κοιλάδα Borrowdale άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για την πρώτη εξαγωγή του Keswick και, όπως αρμόζει στη φήμη του, φιλοξενεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα μολύβια στον πλανήτη που ζυγίζει 450 κιλά.

Ενώ η ιστορία του ταπεινού μολυβιού μπορεί να ακούγεται μάλλον κοσμική, οι επισκέπτες εισέρχονται μέσα από ένα αντίγραφο του ορυχείου γραφίτη πριν μυηθούν στις λεπτομέρειες της κατασκευής μολυβιών κατά τη διάρκεια των αιώνων, διασφαλίζοντας ότι το Derwent Pencil Museum δεν πρόκειται να γίνει μια εμπειρία που διαγράφεται εύκολα από τη μνήμη.

Μουσείο Χλοοκοπτικών μηχανημάτων

Το χλοοκοπτικό έχει γίνει αποδεκτό μέρος της καθημερινότητας για όποιον θέλει να διατηρήσει τον κήπο του σε κορυφαία φόρμα. Όπως έχει καταστήσει πολύ σαφές το Βρετανικό Μουσείο Χλοοκοπτικής στο Σάουθπορτ, οι πλούσιοι και οι διάσημοι δεν εξαιρούνται.

Υπάρχει κυριολεκτικά μια έκθεση «Χλοοκοπτικά των Πλούσιων και Διασήμων» που παρουσιάζει κοπτήρες χόρτου που ανήκουν σε διάσημους, από τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι τον Άλαν Τίττσμαρς και τον Πωλ Ο'Γκρέιντι μέχρι ενός χλοοκοπτικού που είχε ο ίδιος ο Μπράιαν Μέι ο κιθαρίστας των Queen.

Μουσείο τσαγιέρας

Το Kent's Teapot Island έχει πιστοποιηθεί ότι περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή από τσαγιέρες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερα από 8.000 παραδείγματα που μπορούν να βρεθούν καθώς αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς.

Σερβίρει φυσικά και τσάι στις εγκαταστάσεις του.

Μουσείο Ψημένου Φασολιού

Ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στο Port Talbot και πρέπει να σημειωθεί ότι το Baked Bean Museum of Excellence έκλεισε τις πόρτες του μετά από σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας τον Ιούνιο του 2023.

Ο ιδιοκτήτης και επιμελητής Barry Kirk άλλαξε νόμιμα το όνομά του με δημοσκόπηση σε «Captain Beany» το 1991, κάτι που δείχνει πόσο αφοσιωμένος ήταν στη στέγαση πάνω από 450 τεχνουργημάτων που καλύπτουν το μήκος, το πλάτος και την ιστορία του…ψημένου φασολιού!

Με πληροφορίες από: Curious curations: the five weirdest museums in the UK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ