ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μουσείο αφιερωμένο στις... γραβάτες άνοιξε τις πύλες του στην Κροατία - Τα ξεχωριστά εκθέματα

Ένα μουσείο αφιερωμένο στις... γραβάτες άνοιξε τις πύλες του στην Κροατία - Τα ξεχωριστά εκθέματα

Κατάστημα με γραβάτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Carlos Osorio

Το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στις γραβάτες είναι γεγονός με τους ιθύνοντες να θέλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον σε αυτό το είδος ρουχισμού που έχει «εξαφανιστεί» από την καθημερινότητά πολλών. 

Βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, ονομάζεται Cravaticum και ανάμεσα τστα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι μια αλεξίσφαιρη γραβάτα, μία ιστορική αναδρομή στον δρόμο του μεταξιού και μία έκθεση 3D με άλογα.

«Η ιδέα και το ήθος του μουσείου είναι να απεικονίσει την ιστορική σημασία των γραβατών και να συμβάλει στην παγκόσμια προβολή της Κροατίας, ως πατρίδας της γραβάτας», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Οι εκθέσεις, όπως αναφέρει το Euronews παρουσιάζουν την εξέλιξη της γραβάτας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει ηλικία 400 ετών και μεταφέρθηκε στον κόσμο από Κροάτες στρατιώτες τον 17ο αιώνα.

Αλλά δεν είναι όλα αρχαία ιστορία. «Αυτός ο θησαυρός των γραβατών απέχει πολύ από το να είναι ξεπερασμένος», αναφέρει το μουσείο.

Το Cravaticum θα εκθέσει αντικείμενα από τις καθηλωτικές στολές ενός συντάγματος Γραβάτας μέχρι τα καινοτόμα σχέδια του Ζουράι Ζίγκμαν, ενός διάσημου Κροάτη σχεδιαστή μόδας που έχει συνεργαστεί με τις Μπιγιονσέ, Νίκι Μινάι, Κριστίνα Αγκιλέρα, Κάρντι Μπι και άλλους.

«Η μάθηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, ειδικά για το νεανικό κοινό, γι' αυτό και το μουσείο αυτό έχει σχεδιαστεί για να μοιράζεται πολυάριθμα γεγονότα και ιστορίες για τις γραβάτες με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο», λέει ο Ιγκόρ Μλαντίνοβιτς, ένας από τους συνιδιοκτήτες του μουσείου.

Το μουσείο της γραβάτας δεν είναι το πρώτο περίεργο μουσείο που υπάρχει στην Κροατία. Στη χώρα υπάρχουν ακόμη το Μουσείο των διαλυμένων σχέσεων, το Μουσείο του χανγκόβερ και ένα αφιερωμένο στους βατράχους.