ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά από την Τσάιλς να επιστρέψει το χάλκινο μετάλλιο - Η απόφαση

Η Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς

AP Photo/Charlie Riedel

Την επιστροφή του χάλκινου μεταλλίου που κέρδισε στον αγώνα της ενόργανης γυμναστικής γυναικών στις ασκήσεις εδάφους, ζητά από την Αμερικανίδα Τζόρνταν Τσάιλς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Η επιτροπή ανακοίνωσε την Κυριακή (11/8) ότι θα δώσει το μετάλλιο στη Ρουμάνα γυμνάστρια Άνα Μπαρόσου, σύμφωνα με το CNNi.

«Είμαστε σε επαφή με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρουμανίας για να συζητήσουμε την τελετή απονομής και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την επιστροφή του χάλκινου μεταλλίου» ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Η Ρουμάνα Άνα Μπαρμπόσου

AP Photo/Charlie Riedel

Η απόφαση της ΔΟΕ ακολουθεί της απόφασης του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) να κάνει δεκτή την προσφυγή της Ρουμάνας Άνα Μπαρμπόσου, κατά του αποτελέσματος που τελικά έλαβε η Τσάιλς.

Η Μπαρμπόσου εκτίμησε πως εκείνη ήταν που θα κατακτούσε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, καθώς είχε συγκεντρώσει βαθμολογία 13.700. Η αρχική βαθμολογία που είχε λάβει η Τσάιλς από την άλλη ήταν 13.666. Οι προπονητές της Αμερικανίδας, όμως, αμφισβήτησαν τη βαθμολογία για το επίπεδο δυσκολίας της ρουτίνας, και έτσι έλαβε επιπλέον πόντους 0,1 στη βαθμολογία της.

Κάπως έτσι «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση, πίσω από την χρυσή Ολυμπιονίκη Ρεμπέκα Αντρέιντ και την Σιμόν Μπάιλς.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) έκρινε, όμως, ότι η επαναβαθμολόγηση της ρουτίνας της Τσάιλς «έγινε μετά τη λήξη της προθεσμίας του ενός λεπτού» που ορίζεται στους κανονισμούς και «αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα».

Έτσι, η Ρουμάνα Άνα Μπαρμπόσου, θα ανέβει στην τρίτη θέση.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου είχε αρνηθεί να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποτέλεσμα, ενώ έκανε λόγο για «άδικη αντιμετώπιση» των Ρουμάνων αθλητριών από τους κριτές.

«Είναι απαράδεκτο, σε έναν διαγωνισμό τέτοιου μεγέθους, ο οποίος προωθεί αξίες όπως ο σεβασμός, η κατανόηση και η αριστεία, ένα κορίτσι που είχε κερδίσει ειλικρινά το μετάλλιό της να στερείται το αποτέλεσμα της δουλειάς της για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσα να κοιτάω τα δάκρυά της και να δεχτώ ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό».

Η Τσάιλς, από την πλευρά της, σε ιστορία της στο Instagram, έγραψε πως θα αποσυρθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «την ψυχική της υγεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης