ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Instagram και το Roblox η Τουρκία ετοιμάζεται να «φιμώσει» και το TikTok

Μετά το Instagram και το Roblox η Τουρκία ετοιμάζεται να «φιμώσει» και το TikTok

Το λογότυπο του TikTok.

AP Photo/Kiichiro Sato, File

Έτοιμη να «φιμώσει» ένα ακόμη μέσο κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι είναι η Τουρκία η οποία έχει ήδη προχωρήσει την απαγόρευση του Instagram και του Roblox.

Ο λόγος για το Tik Tok με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων του τουρκικού κοινοβουλίου και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Χουσεΐν Γιαϊμάν, απαίτησε να επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι «ο λαός μας θέλει να απαγορευτεί το TikTok».

Ο ίδιος υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören, ότι ο κόσμος στους δρόμους του παραπονιέται για την πλατφόρμα.

«Οι άνθρωποι που με βλέπουν στο δρόμο μου λένε: Αν κλείσεις αυτό το TikTok, θα πας στον παράδεισο. Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός αριθμός επικρίσεων και παραπόνων κατά του TikTok», υποστήριξε.

«Δεν το βλέπω ως έναν χώρο ελευθερίας για άτομα σε ηλικία που μπορούν να κάνουν αναρτήσεις εκεί και να επιδίδονται σε πολύ παράλογες, παράλογες συμπεριφορές για να ευαισθητοποιηθούν, να κάνουν αδέξιες αναρτήσεις. Το βλέπω ως έναν χώρο που έχει απομακρυνθεί εντελώς από τις ανθρώπινες αξίες, όχι μόνο τις εθνικές αξίες, αλλά μια πλήρη ρήξη με τις οικουμενικές αξίες και μια μεγάλη αποξένωση. Δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε αυτά», υπογράμμισε.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά από μια σειρά απαγορεύσεων πρόσβασης που εκδόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη σε γνωστούς ιστότοπους και πλατφόρμες, όπως το Wattpad, το Instagram και το Roblox.

Ο ίδιος κάλεσε το TikTok «να υιοθετήσει μια πολιτική μετάδοσης που να συνάδει με τις ηθικές αξίες, τις ηθικές αξίες, τις παραδόσεις και τα έθιμα της Τουρκίας».

«Το ζήτημα του TikTok είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία. Οι αναρτήσεις που γίνονται για να επιτευχθεί αλληλεπίδραση είναι τόσο αδέξιες, τόσο παράξενες, τόσο αποκομμένες από την πραγματικότητα που δεν είναι δυνατόν να τις εγκρίνουμε. Ως επιτροπή, δεν έχουμε θέση για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε αυτό, αυτό είναι αρμοδιότητα της Αρχής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (BTK). Αλλά αν με ρωτάτε ως πρόεδρο της επιτροπής, η πολιτική γίνεται μαζί με το έθνος. Το έθνος μας θέλει να απαγορευτεί το TikTok», τόνισε.

Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την πρόσβαση στην πλατφόρμα ανταλλαγής ιστοριών Wattpad τον περασμένο μήνα, ενώ ακολούθησε η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Instagram επειδή φέρεται να μην συμμορφώνεται με τους «νόμους και τους κανόνες» της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ένα άλλο τουρκικό δικαστήριο στις 7 Αυγούστου απαγόρευσε την πρόσβαση στην πλατφόρμα διαδικτυακών παιχνιδιών Roblox με βάση «τον εντοπισμό περιεχομένου που μπορεί να οδηγήσει σε κακοποίηση παιδιών».