ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί μήνυσαν το Tik Tok - Το κατηγορούν για παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών

Οι Αμερικανοί μήνυσαν το Tik Tok  - Το κατηγορούν για παραβίαση της ιδιωτικότητας των παιδιών

Τik Tok

Unsplash

Μήνυση κατά του TikTok και της μητρικής εταιρείας ByteDance κατέθεσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για την αποτυχία τους να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των παιδιών στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η TikTok παραβίασε νόμο που απαγορεύει τη συλλογή, χρήση ή κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών από παιδιά κάτω των 13 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η TikTok επέτρεπε εν γνώσει της στα παιδιά να δημιουργούν κανονικούς λογαριασμούς TikTok και στη συνέχεια να δημιουργούν και να μοιράζονται βίντεο και μηνύματα μικρής διάρκειας με ενήλικες και άλλους στην πλατφόρμα TikTok. Η πλατφόρμα συνέλεξε προσωπικές πληροφορίες από αυτά τα παιδιά χωρίς να λάβει τη συγκατάθεση των γονέων τους, όπως ανέφερε το Reuters.

Τον Μάρτιο, μια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η FTC θα μπορούσε να επιλύσει την έρευνα στην TikTok για τις φερόμενες ως ελαττωματικές πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων είτε με την κατάθεση μήνυσης είτε με την επίτευξη διακανονισμού.

Το Reuters το 2020 ανέφερε για πρώτη φορά ότι η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέταζαν ισχυρισμούς ότι η δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης απέτυχε να τηρήσει μια συμφωνία του 2019 με στόχο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο μικρής διάρκειας διαθέτει περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή μάχεται ενάντια σε έναν νέο νόμο που θα ανάγκαζε την ByteDance να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της TikTok στις ΗΠΑ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, αλλιώς θα αντιμετώπιζε απαγόρευση.

Η εταιρεία αντιμετώπισε πέρυσι πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για τον χειρισμό των δεδομένων των παιδιών.

Πρόσφατα η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επεκτείνει την COPPA ώστε να καλύπτει τους εφήβους έως την ηλικία των 17 ετών, θα απαγορεύει τη στοχευμένη διαφήμιση σε παιδιά και εφήβους και θα δίνει στους γονείς και τα παιδιά τη δυνατότητα να διαγράφουν τις πληροφορίες τους από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε διακοπές μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να γίνει νόμος.