ΚΟΣΜΟΣ

El Pais: Η απροσδόκητη επιλογή του Τιμ Γουόλς ως υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ

El Pais: Η απροσδόκητη επιλογή του Τιμ Γουόλς ως υποψήφιου αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για αντιπρόεδρος, κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς

(AP Photo/Matt Rourke)

O κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουολς δεν συμπεριλαμβανόταν σε κανένα εκλογικό στοίχημα μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, έξω από την πολιτεία του ήταν σχετικά άγνωστος, και ας υπηρετεί στο αμερικανικό Κογκρέσο εδώ και 12 χρόνια. Όμως μια τηλεοπτική του εμφάνιση, και ένας χαρακτηρισμός που μετατράπηκε σε θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν αρκετά για να έρθει στο προσκήνιο αυτός ο 60χρονος πρώην καθηγητής και τελικά να επιλεγεί από την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

Ο Γουολς δεν φανταζόταν την τροπή που θα έπαιρνε η ζωή του όταν σχολίασε στην τηλεόραση ότι «είναι αλήθεια, άνθρωποι σαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς είναι αλλόκοτοι». Ο χαρακτηρισμός έπιασε. Μέσα σε λίγες ώρες, ήταν σε όλα τα social media και τον χρησιμοποιούσαν αναλυτές, κομματικοί αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Χάρις. Ο κυβερνήτης, που δείχνει μεγαλύτερος από τα χρόνια του, είχε πλέον μετατραπεί σε πολιτικό αστέρι των μίντια και άτυπο εκπρόσωπο της εκστρατείας της αντιπροέδρου. Και δίνει την ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να επικεντρωθούν λιγότερο στους κινδύνους που έχει η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία και περισσότερο στις προόδους που θα σημειωθούν αν κερδίσουν τις εκλογές, αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Χιούμορ και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των πεπραγμένων των Δημοκρατικών έχουν και άλλοι που εμφανίζονταν ως υποψήφιοι για την αντιπροεδρία, όπως ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ. Η ιδιαιτερότητα του Γουολς είναι το βιογραφικό του. Αντίθετα με τον Σαπίρο ή τον κυβερνήτη της Αριζόνα Μαρκ Κέλι, δεν προέρχεται από μια πολιτεία για την οποία πρέπει να αγωνιστούν σκληρά οι Δημοκρατικοί – η Μινεσότα είναι μάλλον δική τους. Είναι όμως βετεράνος της Εθνοφρουράς, κάτι που του έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό τόσο του Πενταγώνου όσο και των «γερακιών» του στρατού απ’όλο το ιδεολογικό φάσμα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, έχει ρίζες στις μεσοδυτικές πολιτείες που τον συνδέουν με τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ενώ έχει στηρίξει και διάφορες προοδευτικές υποθέσεις. Είναι δηλαδή τελείως διαφορετικός από τον ανταγωνιστή του για την αντιπροεδρία, τον Τζέι Ντι Βανς. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι η προτίμησή τους σε ένα διαιτητικό αναψυκτικό.

Δεν είναι τυχαίο -σημειώνεται στο δημοσίευμα- ότι τις τελευταίες ημέρες η μεγαλύτερη στήριξη προς το πρόσωπό του προήλθε από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Ελπίζω η αντιπρόεδρος να επιλέξει για Νο 2 κάποιον που μπορεί να τα βάλει με τα συντεχνιακά συμφέροντα», δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρώην υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς. «Πιστεύω ότι ο Τιμ Γουολς ανταποκρίνεται σε αυτόν τον ρόλο».

Ο Γουολς στηρίζεται και από τα συνδικάτα, που θεωρούν ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υπέρ του έχουν εκφραστεί επίσης πολλοί συνάδελφοί του στο Καπιτώλιο. «Δεν υπάρχει τίποτα ψεύτικο σ’αυτόν, λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους», δήλωνε πρόσφατα ο Δημοκρατικός βουλευτής της Μινεσότα Τζμ ΜακΓκόβερν.

Ο Γουολς ασχολήθηκε σχετικά αργά με την πολιτική. Γεννημένος στη Νεμπράσκα, σπούδασε Θετικές Επιστήμες και ξεκίνησε καριέρα στην εκπαίδευση. Το 1989 δίδασκε αγγλικά στην Κίνα, όπου έμαθε και τη γλώσσα. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δίδαξε πρώτα στη Νεμπράσκα, όπου γνώρισε τη γυναίκα του Γκουεν, με την οποία έκανε δύο παιδιά με τεχνητή γονιμοποίηση. Παντρεύτηκαν το 1994 και δύο χρόνια αργότερα μετακόμισαν στη Μινεσότα, απ’όπου καταγόταν εκείνη. Ο Γουολς έγινε ιδιαίτερα αγαπητός ως καθηγητής, ενώ παράλληλα προπονούσε και την ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου, οδηγώντας την στον τίτλο του πρωταθλητή της πολιτείας.

Στην πολιτική ανακατεύτηκε το 2006, οπότε και κέρδισε απροσδόκητα μια έδρα στο Κογκρέσο που θεωρούνταν Ρεπουμπλικανική. Το 2018 εξελέγη κυβερνήτης και επανεξελέγη το 2022. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών. Επί της θητείας του ψηφίστηκαν πολλά προοδευτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας, η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση και τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία, καταλήγει το δημοσίευμα της El Pais.