ΚΟΣΜΟΣ

Δυνατές βροχές στη Βραζιλία αποκάλυψαν έναν από τους αρχαιότερους δεινόσαυρους στον κόσμο

Δυνατές βροχές στη Βραζιλία αποκάλυψαν έναν από τους αρχαιότερους δεινόσαυρους στον κόσμο

Παλαιοντολόγοι καθαρίζουν το απολίθωμα που αποκάλυψαν οι βροχές στο Sao Joao do Polesine, στην πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας

Federal University of Santa Maria (UFSM)

Οι καταρρακτώδεις βροχές στη Βραζιλία έχουν διαβρώσει τμήματα ενός τόπου απολιθωμάτων, αποκαλύπτοντας αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι οι αρχαιότεροι γνωστοί σκελετοί δεινοσαύρων στον κόσμο.

Το «σχεδόν πλήρως διατηρημένο» απολίθωμα δεινοσαύρου, που ανακαλύφθηκε δίπλα σε μια δεξαμενή στη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας, Rio Grande do Sul, θα μπορούσε να είναι ηλικίας περίπου 233 εκατομμυρίων ετών, λένε οι ερευνητές.

Υποψιάζονται ότι το πλάσμα έζησε κατά τη διάρκεια της Τριαδικής περιόδου, όταν όλες οι ήπειροι της Γης αποτελούσαν μια ενιαία χερσαία μάζα που ονομάζεται Παγγαία, και οι δεινόσαυροι είχαν μόλις εμφανιστεί.

Ανήκει σε Ερρεράσαυρο

Το απολίθωμα που αποκαλύφθηκε θεωρείται ότι ανήκει σε ένα μέλος της οικογένειας των σαρκοφάγων δεινοσαύρων Ερρερασαυρίδων που έφτανε σε μήκος περίπου τα 2,5 μέτρα, αναφέρει ο Independent. Αυτοί οι δίποδοι δεινόσαυροι είναι γνωστό ότι περιπλανήθηκαν σε μεγάλα τμήματα της σημερινής Βραζιλίας και Αργεντινής.

«Είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil ο Rodrigo Müller από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Maria .

«Αρχικά φαινόταν ότι επρόκειτο για μερικά μεμονωμένα οστά, αλλά καθώς φέρναμε στο φως το υλικό, μπορέσαμε να δούμε ότι είχαμε έναν σχεδόν πλήρη σκελετό», δήλωσε ο Δρ. Müller στο Associated Press.

Herrerasaurus.jpg

Σκελετός Ερρερόσαυρου που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σένκενμπεργκ στη Φρανκφούρτη

Eva Kröcher/Wikimedia Commons

Επί του παρόντος, το παλαιότερο δείγμα δεινοσαύρου που είναι γνωστό στον άνθρωπο είναι μια συλλογή απολιθωμάτων από διαφορετικά είδη που χρονολογείται πριν από περίπου 231 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν επίσης περισσότερα αμφισβητούμενα απολιθώματα που χρονολογούνται έως και 240 εκατομμύρια χρόνια.

Εάν τα ευρήματα, που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αποδειχθούν αληθινά, θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην προέλευση των δεινοσαύρων, λένε οι επιστήμονες.

Κίνδυνος από τις βροχές

Η εποχή των δεινοσαύρων είναι γνωστό ότι ξεκίνησε κατά την Τριαδική περίοδο των 50 εκατομμυρίων ετών μετά το γεγονός μαζικής εξαφάνισης στο τέλος της Περμίας περιόδου, όταν χάθηκε περίπου το 90% των ειδών του πλανήτη.

«Το εύρημα είναι ήδη σημαντικό λόγω του ρόλου που πιθανώς θα παίξει στην κατανόηση της προέλευσης των δεινοσαύρων», δήλωσε ο Δρ. Müller.

Ωστόσο, η περιοχή όπου βρίσκεται ο χώρος των απολιθωμάτων στη Νότια Βραζιλία εκτίθεται σε όλο και πιο καταστροφικές καταρρακτώδεις βροχές κάθε χρόνο. Τον Ιούνιο, η πολιτεία δέχτηκε τρεις μήνες βροχής μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, με πλημμύρες που σκότωσαν σχεδόν 200 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Βραζιλίας.

FOSSIL1.jpg

Απολιθωμένο οστό Ερρερόσαυρου που βρέθηκε στο Sao Joao do Polesine

Federal University of Santa Maria (UFSM)

Οι ερευνητές βρίσκονται σε έναν αγώνα με τον χρόνο για να ξεθάψουν τα εναπομείναντα απολιθώματα στην περιοχή πριν τα καταστρέψουν περαιτέρω βροχές, καθώς διαπίστωσαν ότι «ένα οστό του ποδιού και ένα οστό της λεκάνης» είχαν ήδη καταστραφεί από τις πλημμύρες.