ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οργή επιστημόνων για τη δημοπρασία σκελετού στεγόσαυρου - Η ιδιαίτερη ιστορία του

ΗΠΑ: Οργή επιστημόνων για τη δημοπρασία σκελετού στεγόσαυρου - Η ιδιαίτερη ιστορία του

Έκθεμα δεινόσαυρου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Diane Bondareff/AP Images for the Yale Peabody Museum

Στο σφυρί βγαίνει ο πρώτος σκελετός στεγόσαυρου στη Νέα Υόρκη όπου και αναμένεται να πουληθεί για εκατομμύρια δολάρια γεγονός που προκαλεί οργή στην επιστημονική κοινότητα. 

Το εκπληκτικό είναι ότι η εξαιρετική ανακάλυψη έγινε τυχαία, χιλιάδες μίλια μακριά στα δυτικά, κατά τη διάρκεια της βόλτας ενός άνδρα για τα γενέθλιά του.

Ο λόγος όπως αναφέρει το BBC για τον Τζέισον Κούπερ.

Ο ίδιος έχει συναντήσει δεινόσαυρους στην αυλή του όχι μία φορά, αλλά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, όταν πηγαίνει μια βόλτα στην ιδιοκτησία του στα νοτιοδυτικά της Αμερικής, είναι πολύ πιθανό να πέσει πάνω σε ένα πλάσμα από την προϊστορική εποχή.

Αλλά ακόμη κι έτσι, μπορεί να μην συναντήσει ποτέ ένα δείγμα σαν αυτό που βρήκε πριν από μερικά χρόνια, ένα ζώο τόσο ογκώδες που αν εμφανιζόταν σε έναν δρόμο του Λονδίνου, θα είχε το μέγεθος ενός παλιού, διώροφου λεωφορείου.

Ήταν ένας τεράστιος στεγόσαυρος, σε άριστη κατάσταση για ένα ζώο που πέρασε τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια κάτω από το έδαφος.

Το ύψος του είναι σχεδόν 3,5 μέτρα και το μήκος του από την κορυφή του κεφαλιού του μέχρι την άκρη της φολιδωτής ουράς του είναι οκτώ μέτρα.

Ο κ. Κούπερ το ονόμασε «Apex», επειδή οι τρομερές του διαστάσεις θα το καθιστούσαν κυρίαρχο ζώο στο περιβάλλον του.

Με τη βοήθεια κάποιων φίλων του, το καθάρισε και το συναρμολόγησε ξανά.

Και αν πάντα είχατε τη φαντασίωση να πέσετε πάνω σε έναν δεινόσαυρο στο γκαζόν σας, μπορείτε να την κάνετε πραγματικότητα - αν μπορέσετε να βάλετε στα χέρια σας τέσσερα έως έξι εκατ. δολάρια.

Ο Apex πρόκειται να γίνει ο πρώτος στεγόσαυρος που βγαίνει στο σφυρί σε δημοπρασία.

Οι προσφορές αναμένεται να είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Τα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν γίνει επιθυμητά τρόπαια, πολυπόθητα από επιτυχημένους επιχειρηματίες της τεχνολογίας και αστέρες του Χόλιγουντ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους ακαδημαϊκούς παλαιοντολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το να επιτρέπεται να καταλήγουν σε ιδιωτικά χέρια εμποδίζει την επιστημονική έρευνα και στερεί από το κοινό την ευκαιρία να τα εκτιμήσει.

Ο Νίκολας Κέιτζ φέρεται να αγόρασε ένα κρανίο τυραννόσαυρου για πάνω από 217.000 ευρώ το 2007 μετά από έναν πόλεμο προσφορών με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αν και το επέστρεψε αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε κλαπεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ