ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα κατά του Ισραήλ ετοιμάζουν Ιράν και Χεζμπολάχ - Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Χαμάς

Αντίποινα κατά του Ισραήλ ετοιμάζουν Ιράν και Χεζμπολάχ - Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Χαμάς

O Ισραηλινός Θόλος σε προσπάθεια αναχαίτισης επίθεσης από το Λίβανο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Leo Correa

Ο φόβος για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να πάρει σάρκα και οστά μετά από το ξεκάθαρο μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ότι ο άξονας της αντίστασης στον οποίο συμμετέχει μαζί με το Ιράν, την Υεμένη και άλλες δυνάμεις της περιοχής που είναι εχθροί του Ισραήλ, δεν θα αφήσει αναπάντητες τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια του και Φουάντ Σουκρ και ότι η απάντηση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Η δήλωση Νασράλα, από την οποία έλειπε ο χρόνος και ο τόπος, έγινε ενώ Ισραήλ, Ιράν, Χεζμπολάχ, αλλά και η Χαμάς παραμένουν σε θέσεις κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, η οποία αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι επιδείξεις δύναμης με το Ισραήλ να στέλνει αεροπλάνα του να σπάσουν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό λίγες ώρες μετά από μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ, την ώρα που και η Χαμάς έστελνε το δικό της μήνυμα ανακοινώνοντας ότι ο διάδοχος του Χανίγια στη ηγεσία της είναι ο Γιαχία Σινουάρ, ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της και από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο κύμα επιθέσεων της Χεζμπολάχ έδειξε ότι η οργάνωση είναι προετοιμασμένη για καίρια χτυπήματα και σε θέση να εισέλθει βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας, περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ακόμη αποκαλύπτει ότι η Χεζμπολάχ έχει γνώση και θέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και είναι σε θέση να τις πλήξει, περνώντας μέσα από τα στρώματα της ισραηλινής άμυνας.

Στραμμένα τα βλέμματα παραμένουν και στο Ιράν το οποίο είδε τον ηγέτη της Χαμάς να σκοτώνονται ενώ ήταν υπό την προστασία του. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως η βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια τοποθετήθηκε ώρες πριν από την δολοφονία από δύο υπεράνω πάσης υποψίας στελέχη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τα οποία εγκατέλειψαν τη χώρα μέσα σε λίγη ώρα από το γεγονός. Για την Τεχεράνη το χαστούκι ήταν μεγάλο και κανείς δεν ξέρει αν η αντίδρασή της θα είναι περιορισμένη ή αν θα τραβήξει το σκοινί όπως διαμηνύει σε αραβικές χώρες. Με δεδομένο ότι δεν θέλει την καταστροφή του, κάτι το οποίο θα ήταν πιθανό αν βρεθεί απέναντι σε Ισραήλ και ΗΠΑ τότε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος δεν είναι πιθανός.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και του Πούτιν

Αξιωματούχοι του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζεται να συνδράμει στην απόκρουση μιας αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, προειδοποίησαν προληπτικά το Ισραήλ να μην αντιδράσει πολύ έντονα σε μια τέτοια επίθεση.

«Μην το παρατραβάτε», είπαν οι ανώνυμοι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Kan news. «Σκεφτείτε προσεκτικά πριν επιτεθείτε σε αντίποινα. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μια συγκρατημένη αντίδραση στην ύποπτη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ, συμβουλεύοντας κατά των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τις πηγές, από τον Σεργκέι Σόιγκου, υψηλόβαθμο σύμμαχο του ηγέτη του Κρεμλίνου, σε συναντήσεις με κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους.

Κατά τη συνάντηση αυτή η Τεχεράνη πίεσε επίσης τη Μόσχα για την παράδοση των ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35, όπως δήλωσαν στο Reuters οι δύο ιρανικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, με το Κρεμλίνο να τηρεί σιγή ιχθύος.

Ο διορισμός του Σινουάρ στην ηγεσία στη Χαμάς

Η απόφαση της Χαμάς να διορίσει το Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της σημαίνει δύο πράγματα. Το ένα ότι πλέον όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός, είναι εκείνος είναι που παίρνει τις αποφάσεις.

Οποιεσδήποτε αποφάσεις, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις γίνονται εκτός της Γάζας θα πρέπει να φτάσουν σε εκείνον ώστε να έχει τον τελικό λόγο.

Αυτό μπορεί να περιπλέξει και να παρατείνει οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης, καθώς σύμφωνα με τους Ισραηλινούς κρύβεται κάτω από τα τούνελ στη Γάζα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Αλ Τζαζίρα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι ο Σινουάρ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρία έναντι εκεχειρίας.

«Το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι η αλλαγή στη Χαμάς», υποστηρίζει, κατηγορώντας το Ισραήλ και τον σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αποτυχία σύναψης συμφωνίας.

Αλλά λέει ότι η Χαμάς «παραμένει ακλόνητη στο πεδίο της μάχης και στην πολιτική ... Το πρόσωπο που ηγείται σήμερα είναι αυτό που ηγήθηκε των μαχών για περισσότερες από 305 ημέρες και εξακολουθεί να είναι ακλόνητο στο πεδίο της μάχης».

Το δεύτερο είναι ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει με μεγαλύτερη ζέση την εξόντωσή του. Απκαλυπτική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του εκπρόσωπου του ισραηλινού στρατού.

«Υπάρχει μόνο μία θέση για τον Γιαχία Σινουάρ, και αυτή είναι δίπλα στον Μουχάμεντ Ντέιφ και τους υπόλοιπους τρομοκράτες της 7ης Οκτωβρίου. Αυτή είναι η μόνη θέση που ετοιμάζουμε και σκοπεύουμε να του δώσουμε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.