ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή: Επίδειξη δύναμης του Ισραήλ πάνω από τη Βηρυτό

Πολεμικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή: Επίδειξη δύναμης του Ισραήλ πάνω από τη Βηρυτό

Ασκηση του ιρανικού στρατού (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Iranian Army via AP

Οξύνονται τα πνεύματα στη Μέση Ανατολή, μετά τη σειρά επιθέσεων με drones και ρουκέτες που εξαπέλυσε η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ σήμερα Τρίτη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα πολυαναμενόμενα αντίποινά της για τη δολοφονία από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουν έρθει ακόμα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή της Χεζμπολάχ. Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι ότι Ιράν και Ισραήλ μπορεί να οδηγηθούν σε ολοκληρωτική σύγκρουση.

Μάλιστα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό με τις πτήσεις να γίνονται λίγο πριν την πολυαναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μπορούσαν να δουν τα αεροπλάνα με γυμνό μάτι.

Οι υπερπτήσεις και οι ηχητικοί κρότοι έλαβαν χώρα λίγα λεπτά πριν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ξεκινήσει ομιλία, το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή το μνημόσυνο μιας εβδομάδας του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Νασράλα: To Ισραήλ κάνει «παιδιαρίσματα»

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα ξεκίνησε την ομιλία του γύρω στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ.

«Αυτά που κάνουν οι Ισραηλινοί με τα αεροσκάφη στη Νότια Βηρυτό, είναι παιδιαρίσματα. Θέλουν να διαταράξουν τη σημερινή μας τελετή και να τρομάξουν όσους συμμετέχουν σε αυτή» σχολίασε μεταξύ άλλων ο Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε ένα σμήνος επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Άκρη στο βόρειο Ισραήλ και επιτέθηκε επίσης σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα σε μια άλλη τοποθεσία. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντοπίστηκαν πολλά εχθρικά drones που διέρχονταν από τον Λίβανο και ένα αναχαιτίστηκε.

Ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, νότια της παράκτιας πόλης Ναχαρίγια, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ένα αναχαιτιστικό που «έχασε τον στόχο και χτύπησε στο έδαφος, τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες», τονίζοντας ότι το περιστατικό εξακολουθεί να εξετάζεται.

Πλάνα της τηλεόρασης του Reuters έδειξαν ένα σημείο πρόσκρουσης κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο έξω από τη Ναχαρίγια.

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε κατοικία στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου, σε απόσταση σχεδόν 30 χλμ βορείως των συνόρων, όπως δήλωσαν διασώστες και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ιράν: Περιττά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση

Το Ιράν επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσιγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς εκείνη ευθύνεται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων. Η Τεχεράνη συγκαλεί μάλιστα τους 57 του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα, σε μια προσπάθεια, να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών του, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σύγκρουση και να σταματήσει τη σφαγή του Ισραήλ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής. Πιστεύουμε ότι αν δεν ήταν η βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοιο ρίσκο, τόνισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Toυλάχιστον επτά τραυματίες από τις επιθέσεις

Τον τραυματισμό επτά ατόμων, με την κατάσταση ενός να κρίνεται κρίσιμη προκάλεσε μία από τις επιθέσεις με drone της Χεζμπολάχ κοντά σε αυτοκινητόδρομο στην πόλη Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ.

Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά την πρόσκρουση του drone στον αυτοκινητόδρομο.

O τραυματίας που είναι σε κρίσιμη κατάσταση χτυπήθηκε από θραύσματα και νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Μαόρ Αμσαλέμ περιέγραψε στους Times of Israel ότι οδηγούσε βόρεια όταν άκουσε τις σειρήνες. Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και είδε το drone περίπου επτά μέτρα πάνω από αυτόν να εκρήγνυται και να χτυπά ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε νότια.

«Το γυαλί έσπασε», λέει ο Αμσαλέμ. «Άκουσα ατελείωτες κραυγές. Είδα ανθρώπους τραυματισμένους. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ακόμα τρέμω».

«Μετά την έκρηξη, οι οδηγοί έπαθαν ατυχήματα καθώς πανικοβλήθηκαν», είπε με τη σειρά του ο Χαντέρ Σακαίρ ο οποίος έφτασε στο σημείο αμέσως μετά την έκρηξη.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι «επέζησε από θαύμα» από την έκρηξη, καθώς ξάπλωσε στο δρόμο, σώζοντας τον από τα ιπτάμενα θραύσματα που τραυμάτισαν αρκετούς άλλους, μεταξύ των οποίων και έναν σοβαρά.

Ο άνδρας περιέγραψε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan ότι άκουσε σειρήνες και ξάπλωσε, στη συνέχεια άκουσε ένα drone να πετάει από πάνω του και στη συνέχεια έγινε μια μεγάλη έκρηξη «και τα θραύσματα πέταξαν πάνω μου».

«Επέζησα μόνο επειδή ξάπλωσα, ήταν θαύμα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Ο ίδιος περιέγραψε τη σκηνή ως «τρομερή», προσθέτοντας ότι το σύστημα Iron Dome δεν πέτυχε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Τι δείχνει η τελευταία επίθεση με drones της Χεζμπολάχ

Αυτό που δείχνει η τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, κοντά στην πόλη Άκρα, είναι ότι είναι σε θέση να εισέλθει βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας, περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ακόμη αποκαλύπτει ότι η Χεζμπολάχ έχει γνώση και θέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και είναι σε θέση να τις πλήξει, περνώντας μέσα από τα στρώματα της ισραηλινής άμυνας.

New York Times: Η Ρωσία άρχισε την παράδοση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη

Στον απόηχο της επίσκεψης του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη, η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Ιρανούς αξιωματούχους, αποκαλύπτει ότι η Ρωσία άρχισε την παράδοση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ.

Σύμφωνα και με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι «Φρουροί της Επανάστασης», με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Η δήλωση Μπλίνκεν ότι «όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», βρίσκει το αμερικανικό Πεντάγωνο, να ενισχύει τις δυνάμεις στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά και ακόμη μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών.

Εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το κέντρο επιχειρήσεων της πολεμικής αεροπορίας και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για άμεση απάντηση.